Dünya

Ukrayna operasyonları durdurdu! İşte nedeni...

Ukrayna, dış yardımların azalmasıyla bağlantılı olarak Rusya'ya karşı yürütülen savaşta bazı askeri operasyonları durdurma kararı aldı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Tavriya Operasyonel ve Stratejik Birlik Grubu Komutanı Oleksandr Tarnavsky, ön cephe hattındaki birliklerin mühimmat eksikliği yaşadığını ifade etti.

Abone Ol

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Tavriya Operasyonel ve Stratejik Birlik Grubu Komutanı Oleksandr Tarnavsky, Reuters'a yaptığı açıklamada, mühimmat eksikliğinin Ukrayna için ciddi bir sorun teşkil ettiğini dile getirdi.

Özellikle Sovyetler Birliği döneminden kalma silah sistemlerinde kullanılan top mermilerine ihtiyaç duyduklarını belirten Tarnavsky, "İhtiyaçlarımızı karşılayacak yeterli top mermisi bulunmuyor. Bu nedenle bazı bölgelerde savunma pozisyonları almamız gerekiyor. Stratejilerimizi de buna göre revize ediyoruz." şeklinde konuştu.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Ivan Havryliuk da BBC'ye yaptığı açıklamada, top mermisi eksikliğiyle başa çıkmak için kamikaze İHA'larının üretimini artırdıklarını ifade etti.

DIŞ YARDIMLAR AZALDI

ABD'nin Ukrayna'ya yönelik Batı menşeli silah sistemleri için gönderdiği 2 milyondan fazla 155 mm'lik top mermisi, Rusya karşısındaki savaşta, beklenenin üzerinde bir tüketimle karşı karşıya kaldı. Estonya Savunma Bakanlığı'nın raporuna göre, Ukrayna'nın aylık en az 200 bin top mermisine ihtiyacı olduğu ortaya konmuştu, bu da ortaklarını ciddi şekilde zorluyor.

Ukrayna, özellikle Batılı ülkelerin sağladığı uzun menzilli füzeler ve hava savunma sistemlerine bağımlı bir konumda. Ancak Batı'dan aldığı yardımlarla kendi askeri mühimmat sanayisini geliştirme çabası içerisinde.

Son dönemde, ABD ve Avrupa Birliği'nin yardımları Ukrayna'ya ulaştırılamadı. ABD Kongresi'nde Cumhuriyetçiler, 60 milyar dolarlık askeri yardım paketini bloke etti. Bu durumu takiben, AB zirvesinde Macaristan'ın Ukrayna'ya yönelik 50 milyar euroluk mali yardımı veto etmesi, siyasi tartışmaları daha da alevlendirdi.