TYB İstanbul`un vizyon etkinliklerinden biri 13`üncü İstanbul Edebiyat Festivali 20 Aralık Pazartesi günü (dün) Atatürk Kültür Merkezi`nde edebiyatseverlere 'merhaba' dedi. 
Sultanbeyli Belediyesi`nin destekleriyle Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından gerçekleştirilen Festival`e Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü de katkı sundu.
13. Edebiyat Festivali ülkemizin en büyük edebiyat organizasyonu.
Ü lkemizin en büyük edebiyat organizasyonu olan 13. Edebiyat Festivali`nin ana teması geçtiğimiz ay vefât eden şair, yazar, düşünce adamı Sezai Karakoçolarak belirlendi. 
Atatürk Kültür Merkezi`nde düzenlenen 13. İstanbul Edebiyat Festivali`nin açılış programına katılarak etkinliğin mimarı, kültür adamı Mahmut Bıyıklı, sinema eleştirmeni İhsan Kabil, fotoğraf sanatçısı Ahmet Dur, İTO Başkan Yardımcısı, yapımcı İsrafil Kuralay ile sohbet etme imkânımız oldu. 
TYB İstanbul Başkanı Mahmut Bıyıklı Atatürk Kültür Merkezi`nin ana salonunu tamamen doldurarak Ü stad Sezai Karakoç`a vefâ gösteren haziruna yaptığı selâmlama konuşmasında özetle şu hususlara değindi: 
TYB İstanbul Başkanı Mahmut Bıyıklı: Diriliş` bitmedi, yeni başlıyor!
'Sezai Karakoçson yüzyıl Türk düşünce hayatının en evrensel isimlerinden birisidir. O, öz kaynaklarımızdan yerli bir damardan beslenerek yeryüzüne sözünü en hakikatli bir şekilde söyleyen müstesna bir entelektüelimizdir. 
Bütün dünyada entelektüelin vazifesi hakikati her şart altında ne pahasına olursa olsun dillendirmesidir. Ü stad da entelektüel sorumluluğu içerisinde ömrü boyunca hakikat savaşı vermiştir. Kendi tabiriyle diriliş bir edebiyat akımından çok hakikat akımıdır. Buna rağmen edebiyatımızda da her zaman zirve isim olmuştur. 
Ü stad Sezai Karakoçaydın olmanın verdiği hakkaniyetle daima doğru olanı haykırmış ideal olanı önermiştir. Onun önerileri sadece bir ırkın, bir dine mensup olanların değil bütün insanlığın kurtuluşuna vesile olacak önerilerdir. Bu yönüyle O milletimizin olduğu kadar bütün insanlığın da ortak değeridir.
'Milletleri geleceğe taşıyan köprüler entelektüelleridir.'
Milletleri geleceğe taşıyan köprüler entelektüelleridir. Onların fikirleriyle açtığı yoldan gidecek olan nesiller sağ salim menziline ulaşacaktır.
Bıyıklı: Karakoç`ta her şey insana endekslidir.
Karakoç`ta her şey insana endekslidir. İnsanı merkeze alan bir medeniyetin çağımızdaki en güçlü sesidir. Karakoç'İnsanlığı dünya cehennemine ve kıyametine yuvarlayanların önüne kayalar gibi dikilmelidir' der. Yazdıklarını yaşayan, yaşadıklarını yazan büyük şair sözünün eri olarak 88 yıllık ömründe insanlık düşmanlarına karşı kayalar gibi dikilmiş daima dik durmuştur.
'Bu çağda insanlık vicdanının ortak sesi olmuştur.'
Bu çağda insanlık vicdanının ortak sesi olmuştur. Karakoçkendinden ve insandan yola çıkarak en yakın çevreyi sonra ülkeyi ve dünyayı aşkla onarmaya and içen bir muştucudur.
O yaşadığı çağda şiirini besleyen derin içdünyasıyla sarsılmaz inançyapısıyla tek başına bir varoluşu temsil etmiştir. Yaşantısındaki tevazuu dünya nimetlerine bigâne kalışıyla da ahlâk anıtı olarak görülmüştür.
'Sezai Karakoçşehirli bir şairdir.' 
Sezai Karakoçşehirli bir şairdir. Diriliş düşüncesini bir medeniyet tasavvuru olarak ele aldığımızda şehir ve medeniyet ilişkisi varoluşsal bir anlam kazanır. O şehri, medeniyeti var kılan öğelerden bir olarak görür. İslam medeniyeti bu açıdan şehir kurucu bir medeniyettir. 
Medeniyetimizin baş şehirleri arasında özel bir anlam yüklediği İstanbul`u O`nun gözüyle tekrar okumak anlamak ve içselleştirmek gerekir diye düşünüyorum.
Başkan Bıyıklı: Diriliş` bitmedi, yeni başlıyor!
Şiirlerine nakış nakış işlediği İstanbul Karakoç`un medeniyet anlayışının da merkezidir.
Kendisini tekrar minnetle ve rahmetle yâd ederken şu hakikati dillendirmek isterim: Diriliş bitmedi, yeni başlıyor!'
Bakan Yardımcısı Demircan: Sezai Karakoçbütünü görebilen, çok yönlü bir zattı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da programda söz alarak Ü stad Sezai Karakoçun aziz hatırasına hürmeten düzenlenen 13. İstanbul Edebiyat Festivali`ne iştirak etmenin kendisi için büyük bir onur olduğuna vurgu yaptıktan sonra şu cümleleri kurdu: 'Hangi asırda olursa olsun gök kubbede sorulmamış soru, verilmedik cevap kalmamıştır. İnsanoğlu binlerce yıllık serüveninden bu yana kâinata ve insana dair her ne soru varsa sormuş ve düşünmüştür.' 
Konuşmasında hayata bütüncül bakış açısıyla bakabilmenin önemine değinen Demircan, modern insanın temel sorununun bütünü görmemek olduğunu söyledi. Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, 'Bütünü gören insan az. Sezai Karakoç, çok yönlü bir insandı. Hem zamanın ruhuydu hem de bunu çok iyi aktarıyordu. Birisi şiirinden birisi edebiyatından etkileniyor. Ben onun erdemli şehirden bahsettiği konulardan etkileniyordum.' değerlendirmesinde bulundu.
Nabi Avcı: Sezai Karakoçu Sütun başlığıyla yazdığı yazılarla tanıdım.'
AK Parti Eskişehir Milletvekili, Kültür Eski Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, 13. İstanbul Edebiyat Festivali`nde gençlerin Sezai Karakoçu daha iyi tanıyacaklarını ifade ederek, 'Geriye dönüp baktığımda Sezai Karakoçu ilk tanıyışımın 50 yıldan fazlaya uzandığını hatırlıyorum. Babıali de Sabah gazetesinde Sütun başlığıyla yazdığı yazılarla tanıdım.' dedi.
Şu sözler, konuşmasında Stefan Zweig`ın 'Dünün Dünyası' kitabını okumalarını tavsiye eden Prof. Dr. Nabi Avcı`ya ait: 'Bu eserde Zweig, entelektüel ve sanat muhitlerinden yola çıkarak dünyanın nasıl değiştiğini çok dokunaklı bir şekilde anlatır. Ben de bu konuşmayı zihnimde çevirirken Zweig`ın o döneme dair anlattıklarının bize de çok şey söylediğini fark ettim. Bizim yetişme çağımızda Sezai Karakoçgibi şair ve düşünürlerin eserlerini ürettikleri dönem bugün artık gençlerin tahayyül edemeyeceği kadar uzakta kaldı.'
Sezai Karakoçun şairlik ve yazarlık yönlerinin yanı sıra usta bir dergici olduğuna vurgu Prof. Dr. Nabi Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: 'Dergiler entelektüel dayanışmaların en güzel ortamlarını oluştururlardı. Sezai Karakoçun şiirini geçmişle irtibatlı olarak bizim kuşağımız okumaya devam edecek. Bizim için onun şiiri hatıralarıyla da bir anlam ve derinlik kazanıyor. Gelecek kuşaklar için Sezai Karakoçun şiiri saf şiir olarak okunmaya ve sevilmeye başlayacak. Yani Sezai Karakoçun şiiri kendi gerçek değeriyle gençkuşaklar tarafından anlaşılacak.'
'Artık ölebilirdim/Bütün İstanbul şahidim.'
Bakan Avcı konuşmasında bundan 62 yıl önce 1959 yılında Sirkeci`de meydana gelen ve onlarca vatandaşımızın ölmesine neden olan elim patlamadan da bahis açarak hadisenin canlı tanıklarından biri olan Sezai Karakoç`un üstü-başı kanlar içindeyken 'Artık ölebilirdim Bütün İstanbul şahidim Ben kandan elbiseler giydim Bundan senin haberin var mı' dizelerini kaleme aldığını belirtti. (Prof. Dr. Nabi Avcı`nın konuşmasının tam metnine yarınki yazımızda yer vereceğimiz için şimdilik` kaydıyla bu kadarla iktifa edelim.)
Şair Ali Ural`ın, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin`in ve Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Şahin`in de birer konuşma yaptıkları programa İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, TYB İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Ü yeleri ve İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay ile birlikte çok sayıda edebiyatsever katıldı.
13. İstanbul Edebiyat Festivali`nin açılış programında konuşmaların ardından Sezai Karakoçun hayatını anlatan belgesel gösterimi sahne aldı. Belgeselin akabinde usta sunucu, şair İbrahim Sadri Sezai Karakoç`un şiirlerini okudu.
Ve ödüller;
Programda son olarak 13 üncü İstanbul Edebiyat Festivali`nin ödülleri sahiplerine takdim edildi.  'Sezai Karakoçun Düşünce Ufukları' eseriyle Mehmet Erdoğan a, 'Sabah Yıldızı' eseriyle Mustafa Kirenci ye, 'Dirilişin Yapıtaşları' eseriyle Dr. Münire Kevser Baş a, 'Çağdaş Mesnevinin Peşinde' eseriyle Dr. Gökhan Tunça Sezai Karakoçödülleri takdim edildi. 
Festival 26 Aralık Pazar gününe kadar devam edecek.
26 Aralık Pazar gününün akşamına kadar devam edecek olan 13. Edebiyat Festivali`nde Sezai KarakoçÜ stad, eskilerin efradını cami ağyarını mani` dedikleri tarzda ele alınacak. 
21 Aralık Salı gününden (bugün) itibaren 26 Aralık pazar günü akşamına kadar düzenlenecek olan 13. Edebiyat Festivali`nin programında söz alacak şair, yazar, akademisyen, gazeteci ve düşünce adamlarının isimlerini paylaşarak yazımıza nihayet verelim: Mahmut Bıyıklı, Ali Ural,  Prof. Dr. Hasan Akay Armağan, Betül Altıntaş, Müslüme Bakım, Betül Çalışcı, Prof. Dr. Fatih Andı, Nisanur Ayyıldız, Dr. Savaş Barkçin, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Ali Haydar Haksal, Doç. Dr. Osman Bayraktar, Enver Gülşen, İhsan Kabil, Prof. Dr. Mehmet Samsakçı. Ömer Lekesiz, Prof. Dr. Tahsin Görgün, Mustafa Özçelik, Dr. Gökhan Tunç, Doç. Dr. Münire Kevser Baş, Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Seyfettin Ü nlü, Prof. Dr. Recep Şentürk, Prof. Dr. İsmail Güleç, Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz, Yüksel Kanar, Temel Hazıroğlu, Prof. Dr. Şaban Sağlık, Doç. Dr. Dursun Ali Tokel, Murat Er, Bünyamin Yılmaz, Bedir Acar, Doç. Dr. Bahtiyar Aslan, Dr. Alim Kahraman, Doç. Dr. Bedri Mermutlu, İsmail Halis, Dr. Yunus Emre Özsaray, İbrahim Tığlı, Prof. Dr. İsmail Kıllıoğlu, Dr. Mesut Koçak, Yusuf Kaplan, Dursun Çiçek, Sibel Eraslan, Mustafa Yürekli, Ercan Yıldırım, Ahmet Edip Başaran, Mehmet Özger, Dr. Ahmet Murat, Şaban Abak, D. Mehmet Doğan, Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Prof. Dr. Durmuş Günay, Gökhan Ergür, Recep Seyhan, Muzaffer Doğan, İbrahim Durmaz, Şakir Diclehan, Prof. Dr. Bedri Gencer, Sadi Karademir, Selahaddin Eş Çakırgil, Ferman Karaçam, Recep Terler, Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan, Çağlayan Ömerustaoğlu, Fatma Gülşen Koçak, Zeynep Karaca, Fatma Ömerustaoğlu, Selvigül Şahin, Mekki Yassıkaya, Kamil Eşfak Berki, Dursun Ali Taşçı, Şeref Akbaba, Samed Karagöz, Ali Emre, Zeki Bulduk, Aykut Nasip Kelebek, Zafer Acar, Dr. Celâl Fedai, Recep Garip ve Harun Yakarer.
Tebrikler;
İttifak Gazetesi camiası olarak 13. İstanbul Edebiyat Festivali`ni düzenleyen TYB İstanbul şubesini Başkan Mahmut Bıyıklı nezdinde tebrik ediyoruz.
Teşekkürler;
Yazımızda yer verdiğiniz fotoğraflar için değerli fotoğraf sanatkârı Ahmet Dur`a teşekkür ediyoruz. 
YARIN-NABİ AVCI: SEZAİ KARAKOÇ ŞİİR AKIMLARINA HAPSEDİLECEK BİR ŞAİR DEĞİLDİR.