Kredi derecelendirme kuruluşu, "Gelişmekte Olan Piyasalara Bakış: Türkiye 2024 Görünümü" adlı bir toplantı düzenledi.

Toplantıda, Türkiye'nin ekonomik istikrarını artırmak için attığı adımların etkilerini değerlendiren Gill, "Türkiye ekonomisinin gerçekten yeniden dengelendiğine dair artan kanıtları yansıtacak şekilde, Türkiye'nin B kredi notunu korurken, kredi notunu olumlu yönde revize ettik." dedi.

Gill, bu yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye'nin büyüme verilerini ele alırken, "Genel olarak, ekonominin yeniden dengelenmesi için özellikle sağlam para politikasının uygulanmasının, yerel tasarrufların artması, tüketimin yavaşlaması ve buna bağlı olarak ithalatın azalması konusunda olumlu işaretler olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Borsa, günün ilk yarısında geriledi Borsa, günün ilk yarısında geriledi

ekonomi-finans-bora-piyasa

Gill, Türkiye ekonomisinin genel görünümünü değerlendirirken, "Temel senaryomuz, Türk ekonomisinin yumuşak bir inişten faydalanacağı yönünde." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Türkiye'nin gelecekteki kredi notu yükseltme koşullarına da değinen Gill, "Ödemeler dengesindeki gelişme, yerel tasarrufların artışı, Türk lirasındaki güçlenme ve Türkiye'nin kullanılabilir döviz rezervlerinin artışı gibi durumlar kredi notunun yükseltilmesi için aranan koşullar arasında yer alabilir." şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

Toplantıda, Türk bankalarının durumunu değerlendiren S&P EMEA Finansal Kuruluşları Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz ise Türk bankalarının yeterli sermaye tamponlarına sahip olduğunu vurgulayarak, "Para biriminin değer kaybıyla beraber bazı bankalarda sermaye kaybı beklentimiz var, ancak bu yönetilebilir bir durum olacaktır. Ayrıca, bankaların son iki yılda acil durumlarda kullanılabilecek ek serbest karşılıklar oluşturmuş olmaları da olumlu bir unsurdur." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA