Türkiye’nin AB üyeliğini sonlandırmaya güçleri yeter mi?

Abone Ol

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler uzun zamandır donmuş durumda. Şimdi stratejik ortaklık gündemde. Peki, bu ne kadar mümkün?

AB Komisyonu nun Genişlemeden Sorumlu Ü yesi Johannes Hahn ın geçen hafta, Türkiye nin üyelik hedefinin gerçekçi olmadığını, üyelik müzakerelerinin sonlandırılması gerektiğini söylemesi, Türkiye nin AB üyelik tartışmaları tekrar alevlendirdi.

AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, gazetecilerin sorusu üzerine resmi tutumun Türkiye ile katılım müzakerelerinin sürdürülmesinden yana olduğunu açıkladı. Bu açıklamaya rağmen AB başkentlerinde ve düşünce kuruluşlarında Türkiye ile tam üyelik dışında alternatif işbirliği önerileri hakkında tartışmalar sürüyor.

Stratejik ortaklık alabilir mi?

1990 lı yıllarda da Türkiye nin tam üyeliğine alternatif olarak stratejik ve ayrıcalıklı ortaklık kavramları ortaya atılmış, bunu Fransa nın eski Cumhurbaşkanı Valery Giscard d Estaign in 2000 yılındaki, 'imtiyazlı ortaklık' önerisi izlemişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel de 2004 yılında 'imtiyazlı ortaklık' modelini gündeme taşımış, tıpkı Hahn gibi Türkiye ye dürüst olunması gerektiğini söylemişti.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Forumu Genel Sekreteri Laura Batalla, Hahn ın dile getirdiği stratejik partnerliği, 'imtiyazlı ortaklığın yeniden formüle edilmiş' hali olarak tanımladı, bunun Fransa Cumhurbaşkanı Macron un Türkiye ile ilişkiler için kullandığı tanımı yansıttığına dikkat çekti.

AB nin özeleştiri yapması gerektiğini söyleyen Batalla, 'Mülteci mutabakatı müzakereleri yapılırken nedense AB cephesinde Türkiye deki içsiyasi gelişmelerden ötürü kimse kaygılı değildi. Stratejik bir çıkar söz konusu olduğunda herkeste biraz riyakarlık oluyor' yorumunu yapıyor.

Türkiye gündemde olmayı sürdürecek Avrupa Parlamentosu ndaki bazı gruplar, halen Türkiye nin üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi için girişimlerini sürdürüyor. Gelecek yıl Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Türkiye nin tam üyeliği konusu tekrar yoğun bir şekide tartışılacak. Seçim kampanyasında Avrupalı muhafazakarların liderliğini yapacak olan Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili siyasetçi Manfred Weber, şimdiden Türkiye nin AB tam üyelik sürecini sonlandırmak istediğini açıkladı. Avrupa Parlamentosu nun en büyük grubu Avrupa Halk Partisi nin (EPP) bu hafta düzenlediği kongrede, AB Komisyonu Başkanlığı na aday gösterilen Weber, gelecek yıl bu koltuğa oturabilecek en şanslı isim konumunda bulunuyor.

Bu iş o kadar kolay değil

Aslında Hahn ın son çıkışı AB de çoğunluğun görüşünü yansıtıyor, ancak AB liderleri henüz tam üyelik sürecini sonlandırmaya cesaret edemezler. Onlar bizim bu işi sonlandırmamızı bekliyorlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, müzakere sürecinin uzamasına tepkisini geçen ay yinelemiş, referandum seçeneğini gündeme getirmişti. 'AB Türkiye yi oyalıyor' diyen Erdogan, 'AB bu mantıkla giderse bize düşen de herhalde 81 milyona gitmek, 81 milyon ne karar veriyor ona bakmak' şeklinde konuşmuştu.

Avrupa`nın bu oyalama politikası karşısında bizimde alternatif alternatif arayışa yönelmemizin zamanı geldiğini düşünüyorum.

&nbsp