Türkiye’de dijital telif hakları konusunda yaşanan sorunlar, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman’ın açıklamalarıyla gündeme geldi. Milliyet gazetesinin haberine göre, Yayman, Google’ın Türkiye’de telif için imza atacağını söyledi. Bu konuda Kanada’nın Google ile yaptığı anlaşma örnek gösterildi.

3 ildeki bazı alanlar teknoloji geliştirme bölgesi olarak belirlendi 3 ildeki bazı alanlar teknoloji geliştirme bölgesi olarak belirlendi

KANADA, GOOGLE’DAN YILLIK 74 MİLYON DOLAR ALACAK

Kanada, Google ile “Çevrim İçi Haberler Yasası” kapsamında, ülkeye her yıl yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapması için anlaşmıştı. Söz konusu anlaşmaya göre arama motoru şirketi, Kanada’nın haber kuruluşları ve şirketlerine yıllık yaklaşık 74 milyon dolarlık katkıda bulunacak.

TÜRKİYE’NİN DİJİTAL TELİF YASASI ÇIKARMASI GEREKİYOR

Türkiye’nin, Google ile benzer bir ödeme anlaşması yapabilmesi için "Dijital Telif Yasası"nın acil olarak çıkarılması gerekiyor. Yayman, dijital telif konusunda çok açık bir çifte standart olduğunu belirterek, bunu asla kabul etmediklerini ifade etti. Yayman, “AB normlarının işlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Google’ın gelip Türkiye’de telif için imza attığını görmek istiyorum” dedi.

DİJİTAL TELİF HAKLARI BASINI KORUYACAK

Dijital telif hakları konusu üzerinde çalışan akademisyenlerden SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ise, medyanın dijitalleşmesiyle birlikte “dijital telif hakkı” sorununun ortaya çıktığına dikkat çekti. Eraslan, özellikle yerel basının bu konudan çok zarar gördüğünü ve ülkemizde çıkacak bir dijital telif yasasından basının geneli fayda göreceğini söyledi. Eraslan, “Yeni dünyada veri dediğimiz bir kavram var, veri çağındayız, bu verinin üretiminin korunması ve mutlaka teliflendirilmesi gerekiyor. Bu yüzden de bu yasanın acil olarak çıkmasını biz hem SODİMER hem de bu konuda çalışan bir akademisyen olarak destekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ