Kahramanmaraş merkezli çifte felaketin etkileri hala taze olsa da, gözler Marmara bölgesinde olası bir depreme çevrildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in uyarıları dikkat çekici.
Hasan Sözbilir, 1939'daki yıkıcı Erzincan depremi sonrasında ülke genelinde artan deprem hareketliliğine vurgu yaparak, Kahramanmaraş'taki 6 Şubat depremlerinin nadir görülen, birkaç fayın eş zamanlı hareket ettiği olaylardan olduğuna dikkat çekti.
Ülke genelinde deprem riskinin devam ettiğini belirten Sözbilir, "Türkiye'de 485 aktif fay hattı bulunmakta. Bu faylar 5,5 büyüklüğünde depremlere neden olabilir. Hemen hemen her ilimizde fay hattı mevcut. Yapılan yeni bilimsel araştırmalar yeni fay hatlarının olduğunu gösteriyor. Faylarımızın sayısı artmaya devam edecek, azalmayacak. Deniz altındaki fay hatları da gündemde. Bu hatların haritalandırılma süreci başlamış durumda. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve ilgili kuruluşlar tarafından yürütülüyor. Bilim insanları olarak fayları anlamak için çabalıyoruz" şeklinde konuştu.
Depreme karşı güvenli yapıların önemine vurgu yapan Prof. Dr. Sözbilir, özellikle 2000 yılından önce inşa edilen binalarda ciddi sorunlar olduğunu belirtti ve "Bazı binalar, deprem yönetmeliklerine uygun olarak yapılmamış. Konumları ve sıvılaşma riski taşıyan bölgelerde yerleşmişler" dedi.
Sözbilir, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: "Bu nedenle, kentsel dönüşümle bu binaların yıkılması ve yeniden inşa edilmesi Türkiye'nin gündeminde uzun süredir var. Her binanın depreme karşı direnci detaylı bir şekilde incelenmeli. Bu konuda yoğun bir çalışma yürütülüyor."