Yaşam

Türkiye’de ruh sağlığı alarmı! Bu psikolojik hastalıklarda dünya ikincisiyiz

Gastroenteroloji uzmanları tarafından 6 kıta ve 33 ülkede 73 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırma, Türkiye’nin ruh sağlığı açısından kötü bir tablo çizdiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, Türkiye anksiyete, depresyon ve somatizasyon bozukluğunda yüzde 54 ile dünya ikincisi oldu. İşte detaylar

Abone Ol

Somatizasyon bozukluğu ise Türkiye’de yüzde 37 ile en yaygın görülen psikiyatrik sorun olarak belirlendi.

Araştırma Antalya’da düzenlenen kongrede açıklandı

Araştırmanın sonuçları, 21-26 Kasım tarihleri arasında Antalya Belek’te gerçekleştirilen 40. Ulusal Gastroenteroloji Haftası ve 11. Ulusal Gastroenteroloji Cerrahisi Kongresi’nde paylaşıldı. Roma Vakfı tarafından yürütülen ve Roma IV adı verilen araştırma, 6 kıta ve 33 ülkede 73 bin 76 erişkinle yüz yüze ve internet üzerinden yapılan tarama ile gerçekleştirildi.

Araştırma, anksiyete, depresyon ve somatizasyon bozukluğunun dünyada en çok görüldüğü ülkenin yüzde 60 ile Mısır olduğunu belirledi. Türkiye ise yüzde 54 ile ikinci sırada yer aldı. En düşük oranlar ise yüzde 24 ile Hollanda, yüzde 27 ile Japonya ve yüzde 28 ile Çin olarak kaydedildi.

Somatizasyon bozukluğu nedir?

UGH Kongre Başkanı ve Roma IV çalışmasının Türkiye araştırmacısı Prof. Dr. Serhat Bor, somatizasyon bozukluğu hakkında bilgi verdi. Somatizasyon bozukluğunun, kişinin günlük yaşamında bir hastalığı olmadan bazı yakınmaları hissetmesi, hastanın yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürmesi ve bu nedenle sürekli sağlık hizmeti araması olduğunu belirten Bor, şunları söyledi:

Fonksiyonel GİS Hastalıklarının Dünya Prevalansı, Roma Çalışmasında; dünyadan 40 bin, Türkiye’den 2 bin kişi ile yapılan araştırmanın psikiyatrik sonuçlarına göre, klinik açıdan anlamlı anksiyete, depresyon ve somatizasyon bozukluğunda yüzde 54’le dünya ikincisi olduk. Somatizasyon grubunu anksiyete ve depresyondan ayırıp bakarsak, bedensel uğraş alanında ne yazık ki yüzde 37 ile dünya birincisiyiz. Toplumda her üç kişiden biri ne yazık ki somatizasyon bozukluğu taşıyor. İfadelirini kullandı