17&ndash 19 Temmuz 1995 Avrasya ülkeleri kadınları arasındaki işbirliğini geliştirmek, Pekin Konferansında Türkiye ile birlikte hareket edebilmelerine yardımcı olmak amacıyla KSSGM ve Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliği ile 'Pekin e Giderken Avrasya Ü lkeleri Kadınları İşbirliği Kongresi' başlıklı bir toplantı gerçekleştirildi. 
30 Ağustos 8 Eylül 1995 Türkiye Pekin de yapılan ve 189 ülkenin katıldığı 4. Dünya Kadın Konferansı na katılarak taahhütleri çekincesiz olarak kabul etti. 
Kasım 1995 Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından bölgedeki kadınların durumunun iyileştirilmesi ve kalkınma sürecine entegre edilmesi amacıyla planlanan Çok Amaçlı Toplum Merkezlerinin (ÇATOM) ilki Urfa da açıldı. 
1996 Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü nce, 4. Dünya Kadın Konferansı nda kabul edilen eylem planı ve taahhütler çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, gönüllü kadın kuruluşları, siyasal partiler, sendikalar, meslek örgütleri ve basının katılımı sağlanarak ulusal eylem planı hazırlandı.
1996 Kadın Çalışmaları alanında ilk yüksek lisans diploması İstanbul Ü niversitesi Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı tarafından verildi. 
1996 4. Dünya Kadın Konferansında verilen taahhütler gereğince Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gönüllü kadın kuruluşlarının katılımıyla kadın sorunlarının yoğunlaştığı dört alanda eğitim, sağlık, hukuk ve istihdam komisyonları oluşturuldu.
29 Haziran 1996 Anayasa Mahkemesi Türk Ceza Kanunu nun erkeğin zinasını suçolarak düzenleyen 441. maddesini anayasanın eşitlik ilkesine aykırılığı gerekçesiyle iptal etti. 27.12.1996 tarih ve 228600 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kararda verilen bir yıllık süre içinde yasal düzenleme yapılmaması nedeniyle erkeğin zinası 27.12.1997 tarihinden itibaren suçolmaktan çıktı. 
1996 Tarım ve Köy işleri Bakanlığı bünyesinde 'Kırsal Kalkınmada Kadın Daire Başkanlığı' kuruldu.
1997 Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 13 il valiliği bünyesinde 'Kadının Statüsü Birimleri' kuruldu.
22 Mayıs 1997 Kadının evlendikten sonra kocasının soyadını almakla birlikte, kendi soyadını da kullanabilmesi Medeni Kanun un 153. maddesinde yapılan değişiklikle sağlandı.
19.11.1997 Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü nün önerisi üzerine İçişleri Bakanlığı nca nüfus cüzdanlarında medeni hal kısmında 'evli/ bekâr/ dul/ boşanmış' gibi ifadelerin yerine sadece 'evli' veya 'bekâr' ifadelerinin kullanılmasını düzenleyen genelge yayımlandı.
18 Ağustos 1997 Zorunlu temel eğitimi beş yıldan sekiz yıla çıkaran 4306 sayılı kanun yürürlüğe girdi. 
13&ndash 14 Kasım 1997 Türkiye Cumhuriyeti, amacı uzman bakanların çalışma alanları ile ilgili konularda Avrupa Konseyi faaliyetlerine etkin bir şekilde katılmalarını teşvik etmek olan Kadın-Erkek Eşitliğinden Sorumlu Avrupa Bakanlar Konferansı nın dördüncüsüne ev sahipliği yaptı. Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü nce İstanbul da gerçekleştirilen konferansa Avrupa Konseyine üye 40 ülkeden 38 i katıldı. 176 kişinin katıldığı konferans sonucunda üye ülkelerin eşitlik politikalarına yön verecek bir bildirge hazırlandı. 
23 Haziran 1998 Anayasa Mahkemesi kadının zinasını suçolarak düzenleyen Türk Ceza Kanunu nun 440. maddesini anayasanın eşitlik ilkesine aykırılığı gerekçesiyle iptal etti. Gerekçeli karar 13.03.1999 tarih ve 23638 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.
1998 Türkiye Büyük Millet Meclisi nde, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi nin ana hedefleri çerçevesinde Türkiye de kadının durumunu değerlendirmek amacıyla bir Araştırma Komisyonu kuruldu ve hazırlanan rapor kitap olarak Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü nce yayımlandı.
17 Ocak 1998 Aile içi şiddete uğrayan kişilerin korunması için gerekli tedbirlerin alınmasını düzenleyen 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun yürürlüğe girdi.
1998 Gelir Vergisi Kanunu nda yapılan bir değişiklikle aile reisinin beyanname vermesi esası kaldırılarak kadınların kocalarından ayrı olarak beyanname vermesi sağlandı.
1998 Ankara Barosu Kadın Hukuku Komisyonu tarafından Ankara Adliyesi içinde şiddete uğrayan kadınlara hukuki danışmanlık ve psikolojik destek hizmetleri vermek üzere Kadın Danışma Merkezi kuruldu.
1999 İstanbul Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Kadın Hakları Uygulama Merkezi ni kurdu.
20 Mart 1999 Barolar bünyesindeki Kadın Hakları/Hukuku Komisyonları arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla 'Türkiye Barolar Birliği Kadın Hakları Komisyonları Ağı (TÜ BAKKOM)' kuruldu. Giderek artan komisyonların sayısı 2001 yılı itibariyle kırk civarındadır.
Eylül 1999 Türkiye, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığı Önleme Sözleşmesi ni onaylarken koyduğu aile hukukunu ilgilendiren 15 ve 16. maddelerine ilişkin çekinceleri kaldırdı.
1999 Kadın erkek eşitliği açısından önemli değişiklikler içeren Medeni Kanun Tasarısı hazırlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi ne sunuldu.
14 Mayıs - 14 Haziran 2000 Kadın sorunlarını gündeme getirmek, tartışmalara her yöredeki kadınların katılımını sağlamak amacıyla Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü, valilikler, barolar, üniversiteler ve gönüllü kadın kuruluşlarının işbirliği ile ülke genelinde '2000 Yılı Kadın Toplantıları' adı altında panel, konferans, şenlik, sergi vb. yaklaşık 200 etkinlik gerçekleştirildi. 
5&ndash 9 Haziran 2000 Türkiye, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformunun sonuçlarının değerlendirilmesi, tam olarak uygulanmasının sağlanması, yeni eylem ve girişimlerin belirlenmesi amacıyla New York ta yapılan 'Kadın 2000:21.Yüzyıl İçin toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kalkınma ve Barış' konulu Birleşmiş Milletler Genel Kurul Özel Oturumuna katıldı. 
8 Eylül 2000 Ek İhtiyari Protokol Türkiye tarafından imzalandı. 
26 Ekim 2000 Kadına yönelik uluslararası sözleşme ve konferanslarda, eşitlikçi bir toplumsal yaşamın gereği olarak vurgulanan ders kitapları ve müfredatın eğitimin ilk basamağından başlayarak cinsiyetçi öğelerden ayıklanması hedefi doğrultusunda Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü nce 'Eğitim Materyallerinde Cinsiyetçi Öğeler' konulu panel ile 'Ders Kitaplarında Cinsiyetçilik 1928 den Günümüze' konulu fotoğraf sergisi düzenlendi. Toplantıya ilişkin dokümanların derlendiği 'Eğitim Materyallerinde Cinsiyetçi Öğeler' adlı kitap ile ayrıca 'Ders Kitaplarında Cinsiyetçilik' adlı bir araştırma kitap olarak yayımlandı.
24 Kasım 2000 Ü lkemizde giderek artmakta olan töre cinayetlerine karşı kamuoyu oluşturmak üzere '25 Kasım Kadınlara Karşı Şiddete Hayır Günü' nedeniyle Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü ve Şanlıurfa Valiliği işbirliği ile 'Kadına Yönelik Şiddet' konulu bir panel düzenlendi. Panel resmi düzeyde töre cinayetlerine karşı duruşun zeminini oluşturdu.
21 Haziran 2001 TBMM Adalet Komisyonunca kabul edilen Türk Medeni Kanunu Tasarısı Genel Kurula sevk edildi.
22 Kasım 2001 Yeni Türk Medeni Kanununun TBMM tarafından kabul edildi.
1 Ocak 2002 Yeni Türk Medeni Kanununun yürürlüğe girdi.
30 Temmuz 2002 CEDAW Ek İhtiyari Protokolünün onaylandı.
 
(Önümüzdeki hafta devam edeceğiz.)