Rusya ve Türkiye, Suriye topraklarında, Halep -Lazkiye kentlerinden geçen M4 ve Antep ile Ürdün’ü birbirine bağlayan iki ana yolun açılması konusunda mutabakata vardı.

Suriye'deki El Vatan gazetesinin haberine göre, Halep ile Lazkiye arasındaki "M4" yolu ve Gaziantep'in Ürdün sınırına bağlandığı yol, Rusya ve Türkiye, Suriye topraklarında iki ana yolun açılması konusunda anlaşmaya vardılar. Söz konusu haberde, Rudaw’ın aktardığına göre, “İdlib'deki Ankara yanlısı muhalif kaynakların, Rus-Türk askeri ortak devriyelerinin Halep-Lazkiye yolu, yani M4 yolunda yakın zamanda başlayacağı” ifadeleri yer aldı.

"İdlib'in batısındaki Serakib'in doğu kırsalındaki Trunba kasabasına kadar uzanan kısım, Lazkiye'nin kuzeyindeki Tel Hur bölgelerinde yolun hizmete girmesi için hazırlıklar yapıldığını” bildiren gazete, “Geçtiğimiz Çarşamba günü Trunba sınır kapısında Rus ve Türk askeri heyetleri arasında yapılan görüşmede bu konunun ele alındığı"nı da aktardı.

Ayrıca kaynaklar, "Rus askeri heyetinin Türk mevkidaşından yolu güvenli hale getirmek için yerinde önlemler almasını istediğini, yol boyunca koruma görevlileri kurarak teröristleri belli bir mesafede uzaklaştırmasını talep ettiğini" kaydetti.

M4 KARAYOLU YIL SONUNDA VEYA GELECEK YIL AÇILABİLİR

M4 yolunun bu yılın sonuna kadar, başarılı olursa muhtemelen gelecek yılın Ekim sonunda veya Kasım ayının ilk yarısında açılacağı iddia edildi.

Aynı haberde, Rusya ve Türkiye heyetleri, "Antep yolunun, Halep'in kuzeyindeki Azez'den Türkiye sınırındaki Selame köyüne kadar ve oradan da Ürdün sınırındaki Naseeb'e kadar olan bölümünün hizmete girmesi konusunda anlaştılar" ifadeleri de yer buldu.

Ayrıca, Türkiye ve Rusya, Suriye hükümeti kontrolündeki bölgeler ile Suriyeli muhaliflerin ve Türk askerlerinin kontrolündeki bölgeler arasındaki geçiş noktalarının açılması konusunu da görüştü.

Bu arada M4 karayolu, 20 Ağustos 2020'den bu yana yaklaşık 5 ay boyunca hedef alındığı için kapalıydı. Söz konusu yolun bir kısmı farklı güçlerin kontrolünde.

Ümraniye’de 90 bin liralık telefon hırsızlığı kameraya yansıdı Ümraniye’de 90 bin liralık telefon hırsızlığı kameraya yansıdı

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada Suriye’yle normalleşme işaret etmiş ve bu yönde çalışmalar olduğunu dile getirirken, Rusya’nın arabulucu olabileceğini vurgulamıştı. Ayrıca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’da normalleşmeye sıcak bakmış fakat şartları olabileceğini vurgulamıştı.

İttifakgazetesi.com

Kaynak: HABER MERKEZİ