2024'e gelindiğinde, kara ve KKTC'nin deniz sahalarını içeren petrol ve doğalgaz arama çalışmaları daha da yoğunlaşacak. Bu çerçevede, gelecek yıl içerisinde hem kara hem de deniz alanlarında toplam 250 sondaj kuyusunda ham petrol ve doğalgaz arama ve üretim çalışmaları yapılacak. Ek olarak, 20 bin kilometrekarelik bir alanda üç boyutlu sismik veri toplama faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Ayrıca, enerji ve sanayi sektörlerinin hammadde ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla stratejik ve kritik madenlerin aranması öncelik taşıyacak. Bu bağlamda, hem yurt içinde hem de yurt dışında maden arama faaliyetleri artırılacak.

Aşk çeşmesine atılan paralar nereye gidiyor? Aşk çeşmesine atılan paralar nereye gidiyor?

Bu çerçevede, 15 bin kilometrekarelik hava jeofizik araştırmaları yapılacak ve maden arama ve araştırmaları için toplam 350 bin metre sondaj gerçekleştirilecek.

Ayrıca, arama ve araştırma çalışmaları dahilinde 22 bin kilometrekare detay etüt yapılacak. Ülkeler ve uluslararası gruplar tarafından belirlenen stratejik ve kritik hammaddeler ile nadir toprak elementlerinin keşfi ve araştırılmasına yönelik projeler de geliştirilecek.

2024'te Doğu Akdeniz'de stratejik öneme sahip sondaj gemileri ve askeri gemilerin yanı sıra gemi bakım ve onarımı için yeni tersanelerin kurulması için hazırlıklar başlayacak, bu da Mavi Vatan'daki çalışmaları önemli bir şekilde etkileyecek bir gelişmeyi işaret ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ