Kahve acıdır aslında ama adı geçince, kokusu gelince uzaklardan sevgi, muhabbet saklıdır çekirdeğinde. Acısı muhabbet ile tatlanır, üşüyen yürekleri ısıtır. Dostlarla içilen kahve neşedir, kahkahalar köpüklerin üzerinde. İş ortamlarında içilen kahve dostluğa, karşılıklı güvene atılan adımdır. Başarı köpüklerin üzerinde yüzer. Ders aralarında arkadaşlar ile yudumlanan kahveler kırk yıl hatırı unutulmayacak dostlukların temeli, yüzümüzde tebessüm bırakacak yaşanmışlıkların yudumlanmasıdır. Komşularla içilen kahve bazen keder, bazen sevinç , bazen umut yorgunluk kahvesidir hayata karşı yudumlanan. 

Günlerim orta şekerli geçer benim, kahveyi sade severim. Gönlüm alabildiğine sevda köpüklü, hayallerim hep bol köpüklü. Kahve tiryakisiyim. Kimseler olmasın kahvemiz iki kişilik olsun, balköpüğü gözlerinde huzur bulayım. Acı kahve severim, kahvem senin muhabbetinle tatlanır. Ne demiş atalarımız “kahvenin yüzü kara ama yüz ağartır, gel muhabbetinle yüzüm ağarsın, gönlüm aydınlansın.”

İş arkadaşlarım vardır, kırk yıl geçse de hatırları eksilmeyecek olan. Kahve aramızda şifredir. Kalpten kalbe giden efsunlu bir yol. Bir fincan kahve alıp, pencereden uzaklara dalınca kırk yıl hatırlanacak dostlarıma dua, acı bir tebessüm gönderirim içi özlem dolu. 

Kendi kurduğum ailem güzel dostlarım vardır. Benden yaş itibari ile büyük olanlar benim gibi tiryaki, yaşıtlarım yeni nesil kahvelere meyilli. Her türlü muhabbetimiz eksik olmaz, Türk Kahvesi  vazgeçilmezim, hatıra istinaden üstüne filtre kahve içtiğim de olur.  Herkese bir kitap yanında bir paket de kahve almak isterim. Sanki her bir satırı okurken yudum yudum muhabbet hediye eder gibi. Fincan, cezvelerin müptelasıyım. Arkadaşlarımın hediye aldığı kahve makinesini de hatıra istinaden kullanırım. Her şeyin yeri değişse de kahve fincanlarımın yeri özeldir, değişmez. Türk kahvesi ve gelenekleri özeldir benim için. 

Bazen henüz bebekken yudum yudum beni kahve içmeye alıştıran babamın babası dedeme rahmet okurum. Bazen de liseli yıllarımda kendi elleri ile köpüklü kahveler yapıp benimle sohbet eden annemin babasına rahmet yollarım.

Kahve muhabbettir, kahve hatıradır, kahve dostluktur, kahve keyiftir, kahve aşktır. Hayattan göçüp gidenlere rahmet, hayatımızda olan değerlerimizi yitirmeden sahip çıkmanın, sımsıkı sarılmanın muhabbetin aracılarından birisidir kahve. 

Bize göre her gün kahve günü olsa da, 01-08 Aralık 2013 tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen ve 155 ülke temsilcisinin katıldığı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 8. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nın 05 Aralık 2013 tarihli oturumunda “Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği” adlı aday dosya, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne alınmıştır.

“Ehli keyfin taze keyfini kim tazeler
Taze pişmiş, taze elden taze kahve tazeler”
Kahveleriniz bol köpüklü, muhabbetiniz alabildiğine keyifli olsun.