Türk firmaları helal ürünler pazarının farkında mı?

Abone Ol

Bu sene ' Sürdürülebilir Ticaret İçin Helal Endüstrisini Her Yönüyle Keşfedin! teması altında 24-27 Kasım 2022 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi / Yeşilköy`de organize edildi. İslami Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT), İslam Ü lkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) işbirliği ile başta Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı olmak üzere, ilgili Bakanlık ve kurumların katkı ve destek verdiğini gördük. 8.si düzenlenen Dünya Helal Zirvesi, Türk firmaları için büyük fırsat. Çünkü birçok ülkeden, dünyanın dört bir yanından akademisyenler, ve iş adamlarını helal endüstrisinin öncüleri ve politika yapıcıları bu organizasyonda buluştular. Maalesef Türk firmaları bu fırsatı değerlendiremediklerini gördüm. Türk firmaları yanında Ortadoğu ülkeleri de gerekli katılımı göstermiyorlar bu fuara. Bir tek Irak`ın geniş kapsamlı katıldığını gördüm. Fuara en büyük ilgiyi de farklı dini inanışlara mensup çok kültürlü toplumların bir arada yaşadığı Endonezya ve Malezya gösterdiğini gördük.
Çünkü bu ülkelerde helal belgeli ürün çok önemli.&nbsp
Malezya, helal gıda sektörünün en gelişmiş olduğu, Helal gıda güvencesinin ve sertifikalandırmanın en etkili uygulandığı ülkedir.
Geçen yıl, dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesi olan Endonezya nın, yerel veya ithal olmak üzere kendi pazarında yer alan gıda, içecek, kozmetik, ilaç, vb. herhangi bir ürünün, Helal Ü rün Güvencesi Düzenleme Kurumu (BPJPH) tarafından tanınmış bir helal belgesine sahip olma zorunluluğu hususunda sıkı düzenlemeler getirdi.&nbsp
Endonezya`da halihazırda yürürlükte olan 2014/33 sayılı Helal Ü rün Güvencesi Yasası na ilaveten, içinde helal gıda ile helal belgelendirme konusunda yeni regülasyonlar barındıran ve 'Yeni İstihdam Yasası' olarak da adlandırılan torba yasası Endonezya Meclisinden geçti. Bu fuarda söz konusu yeni düzenlemelere yönelik helal belgelendirme kuruluşları için güncel helal güvence sisteminin paylaşılması, &nbsp helal güvence yönetmeliği ve prosedürleri, helal güvencenin standardizasyonu, tanınan yabancı helal sertifikalar, helal belgelendirme süreçlerinin desteklenmesi adına teknoloji ve teknik bilgi alanlarında ortaklık fırsatları ve bilgi edinme imkanı vardı.
Müslüman nüfusundaki hızlı artış, Müslümanlar arasında helal gıda tüketme ihtiyacı ve gerekliliği konusundaki farkındalık ve Müslümanların gayri safi gelirinin artması helal ürün tüketici potansiyelinin gıda sektöründe yükselen bir güçolmasına katkı sağlamaktadır. Helal gıda sektörü, küresel gıda sektörünün yaklaşık %20`sini oluşturmaktadır. Yapılan pazar araştırmaları sonucuna göre 2024 yılına kadar küresel helal gıda pazarının 2.55 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir. Türkiye de ortalama 15 milyar dolara yaklaşan helal gıda pazarının her yıl %100 büyüdüğü söylense de bu konudaki çalışmalar yeterli değildir.