Türk astrofotoğrafçı Londra’da ödül kazandı

Güneş kategorisi, diğer kategorilere göre daha zor bir kategori olarak biliniyor. Çünkü Güneş, çok parlak ve hareketli bir gök cismi olduğu için fotoğraflamak için özel ekipmanlar ve filtreler gerekiyor. Ergün, 500 milimetrelik bir lensle çektiği fotoğraf için hidrojen-alfa filtresi ve güneş takip sistemi gibi teknolojik araçlar kullandı. Bu sayede, Güneş’in yüzeyindeki plazma sütunlarını ve patlamalarını net bir şekilde görüntüledi.

AW086244_01

Bu yıl 15’incisi düzenlenen Yılın Astronomi Fotoğrafçısı Yarışması, en prestijli astronomi fotoğrafçılığı yarışması olma özelliğine sahip. Yarışmaya, 64 ülkeden 4 binden fazla fotoğraf başvurdu.

AW086244_04

Süper tayfun Yagi Vietnam’ı vurdu geçti: 4 ölü Süper tayfun Yagi Vietnam’ı vurdu geçti: 4 ölü

Yarışmada, Güneş, Ay, Galaksiler, Yıldızlar, Gezegenler, Gökyüzü Manzaraları, Genç Astronomi Fotoğrafçıları ve Sir Patrick Moore Ödülü olmak üzere sekiz kategori bulunuyor. Kazanan fotoğraflar, Greenwich Kraliyet Gözlemevi’nde sergileniyor.

Ergün’ün duyguları

Uzayın nadir anlarını görüntüleyen Türk Astrofotoğrafçı Mehmet Ergün, kazandığı ödülle ilgili şunları söyledi:

AW086244_05

“Uluslararası arenada çektiğim fotoğraflarla birkaç başarıya imza attım. Kazandığım son ödül benim için son derece büyük bir anlam taşıyor. Londra’daki Greenwich Kraliyet Gözlemevi 2023 Yılın Astronomi Fotoğrafçısı Yarışması’nda Güneş fotoğrafım sayesinde üçüncülüğe ulaştım. Bu prestijli yarışmada 64 farklı ülkeden 4 binden fazla fotoğraf arasından seçilmek benim için büyük bir onurdur. Dünya genelinde Güneş kategorisinde kazananlar arasında olmak beni çok mutlu etti.”

as-8

AW086244_06

Kaynak: İHA