Fils, New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kuruluna hitabında, ülkesindeki şiddet olaylarına değinerek, bundan dolayı çok sayıda vatandaşının ülkeyi terk etmesinden üzüntü duyduğunu bildirdi.

Konuşmasında, ABD'nin Ohio eyaletindeki Springfield kentinde yaşayan Haitililerin "kedi ve köpek yediğine dair asılsız iddiaları" kınadığını kaydeden Fils, bu iddiaların sonuçlarına yönelik endişelerini dile getirdi.

Fils, "Ülkemizden gelen göçmenlere, özellikle de Springfield, Ohio'da yaşayanlara karşı dayanışma gösteren tüm Haiti dostlarına kardeşçe selamlarımı iletmek istiyorum." dedi.

ABD-Haiti ilişkilerinin tarihine değinen Fils, "Seçim kampanyaları sırasında doğal olarak ortaya çıkan duygular, ABD gibi dünyanın dört bir yanından gelen göçmenlerin oluşturduğu, dünyaya demokrasi örneği haline gelmiş bir ülkede asla yabancı düşmanlığı ya da ırkçılığın bahanesi olmamalı." ifadesini kullandı.

Öte yandan Genel Kurula hitabı esnasında susadığı gözlenen Fils'in, kürsüde bulunan sürahiden su içtiği anlar da kameralara yansıdı. Görüntüler, sosyal medyada viral oldu.

"İnsanlar evcil hayvanlarını yiyorlar" iddiası

Söz konusu iddialar, Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkan adayı Kamala Harris ile eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'ın 10 Eylül'deki canlı yayın tartışmasında kayda geçmişti.

Tartışma esnasında Trump, Ohio eyaletinin Springfield bölgesinde bazı kaçak göçmenlerin, bölge sakinlerinin evcil hayvanlarını yediği iddiasını dile getirmişti.

Filistin Devlet Başkanı Abbas: İsrail hükümeti Lübnan halkına karşı soykırım suçu işliyor Filistin Devlet Başkanı Abbas: İsrail hükümeti Lübnan halkına karşı soykırım suçu işliyor

Geçiş Konseyi

Çetelerin şiddet olaylarının ve yoğun protestoların yaşandığı Haiti'de Başbakan Ariel Henry'nin görevi bırakmasının ardından Geçiş Konseyi nisanda yemin ederek göreve başlamıştı.

Fils, Şubat 2026'da yeni başbakan seçilene kadar görevde kalması planlanan Geçiş Konseyinin Başkanlığını yürütüyor.

Kaynak: aa