Kişi olduğu gibi davranamaz eğer olduğu gibi davranırsa kabul edilmeyeceğini düşünür. İlişki içerisinde farklı davranmaya zorlanırsınız.
Açık ve sağlıklı iletişim yoktur. Sessizlik strateji olarak kullanılabilir ve bu durum kişiyi güvensizliğe iter.
İlişkiler söz konusu olduğunda sorunlarda her iki tarafında payı vardır. Bu kişiler ise hatalarının sorumluluğunu almaz ve hep karşı tarafı suçlar.
İlişki içerisinde hep sıkıntı ve huzursuz hissedersiniz. Diken üstündesinizdir.
Kişi diğer sosyal alanlarından izole olmaya ve yalnızlaşmaya başlayabilir.
Duygusal olarak yıpranır ve bunlara rağmen ilişkiyi sürdürebilir.
Toksik İlişkileri Neden Sürdürürüz?
Düşük özgüven sebebiyle, diğer türlü yapayalnızım düşüncesiyle kendine zarar veren ilişkiyi sürdürebilir.
İyiyken çok iyiyiz diyerek kişiye gerçekten zarar veren kötü şeyleri görmezden gelebilir. Bu noktada kişinin yarar zarar dengesini iyi analiz etmesi gerekir.
Partneri düzeltme ve değiştirme düşüncesi.
İlişkiye çok yatırım yaptığı ve emek verdiği gerekçesiyle ilişkiyi bitiremeyebilir. Unutulmamalıdır ki zararın neresinden dönersek kârdır.
Kişinin çocukluğunda ebeveyniyle olan ilişkisinde de toksik örüntüler varsa ilerde de hayatına öyle kişileri alma riski artmaktadır.
Toksik Bir İlişkiden Nasıl Çıkabiliriz?
Önce kendimizi sevip kendimize değer vererek. Özşefkatle birlikte daha iyisini hak ediyorum düşüncesine geçebilmek. Önceliği kendimize vererek karşı tarafın ihtiyaçlarından önce kendi ihtiyaçlarımızı düşünmek ve ihtiyaçlarımızı doğrudan ifade etmek. Ne istiyorum ne istemiyorum bu konuda kendimizi tanımak ve bize uymayan davranış ve yaklaşımlara sınır çizebilmek önemlidir. Kişi kendini suçlamayı bırakmalı. Ben öyle konuşmasaydım olmazdı gibi suçu hep kendinde aramamalı. Her şeyi düzeltemeyeceğini kabullenmeli.
Gerektiği takdirde bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Bu süreçte sosyal destek; aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek kişinin süreci sağlıklı bir şekilde atlatmasına kolaylık sağlayacaktır.