Tokat’ta Eğitim Semineri

Abone Ol

Yazıma başlarken 2019-2020 Eğitim ve Öğretim yılının başta öğretmenlerimiz olmak üzere öğrenci ve velilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Geçen hafta dört gün boyunca (2-6 Eylül 2019) Tokat`ta öğretmelerimize eğitim semineri verdim. Seminere öğretmen, yazar-şair Ali Bal`ın vesilesi ve Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali`nin davetiyle gittim. Özellikle 'Mesnevi`den Pedagojik Telkinler' isimli kitabımı temel alan seminerin gayesi: öğretmenlerimize farklı bir yöntemle birlikte olaylara bakışımızı zenginleştirmek vurgusu idi.

Yeşil Tokat!

Seminere öğretmenlerimizi büyük ilgi gösterdiler. Onların gözlerindeki feri ve pırıltıyı görmek beni çok muttu etti. Seminerlerde ilk iki gün Nevriye Baran öğretmenimiz ve son iki gün ise 2018 yılında Tokat`ta yılın öğretmen seçilen Mahmut Hasgül hocamız eşlik etti. Hasgül öğretmenimiz hem şair hem de güzel şiir okuyan bir şahsiyet. Yeşilyurt semineri bitiminde istek üzerine öğretmenlerimize Atilla İlhan`dan bir şiir seslendirdi. Seminere ayrı bir güzellik katmış oldu. Nevriye öğretmemizin ise tam bir proje kurdu. Eğitime önemli katkıları olmuş öğretmenlerimizden biri. Prof.Dr.Rıdvan Canım hocanın da öğrencilerinden. Bizi ilçelere götüren güler yüzlü şoförümüz Ergin Gürpınar de zikretmeden geçemeyeceğim. Sırasıyla gittiğim Tokat`ın birbirinden güzel ilçeleri şunlar Turhal, Zile, Niksar, Erbaa, Almus, Reşadiye, Yeşilyurt ve Sulusaray`dı. Ayrıca Kale ilçesini de gördüm ve hatta güzel üzümünden de tattım. İtiraf etmeliyim ki Tokat geçkeşfettiğim çok güzel illerimizden biridir. Geçkeşfettiğimden maksat, şehrin ve ilçelerinin bizzat kendisidir. Bazı iller vardır kendisi ön plandadır ilçeler göze batmaz. Bazıları vardır ilçeleri ön plandadır vilayette pek bir şey aranmaz. Ancak Tokat öyle bir ilimiz ki, hem şehrin merkezi hem de ilçeleri her yönüyle çok güzel. Ü çiklimi barındıran tabiat harikası yaşanacak bir yer.

Yeşil Tokat biraz sahipsiz kalmış. Uzun yıllar hizmet götürülmemiş. Yeşil olan çehresinde şimdi gökdelenler yükseliyor. Rant burada da kendisi göstermiş. Halk milletvekillerinden şikâyetçi. Vali Dr.Ozan Balcı ve Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu canla başla çalışmalarından dolayı halkın memnuniyetine şahit oldum. Vali Dr.Balcı ile İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali el ele verip adeta bir eğitim seferberliği başlatmışlar. Bu geleceğimiz açısından son derece sevindirici bir durumdur. Erbaa`da konferans verdiğim fen lisesi müdürü Ömer Özçaban tek başına bir okul gibi. Öğretmenliğe ilk başladığı yılda ilk maaşı ile köy ilkokuluna elektrik çektirmiş. Şimdi Erbaa Fen Lisesi Müdürü Ömer öğretmenin öncülüğünde Türkiye çapında TÜ BİTAK projelerine ev sahipliğine hazırlanıyor. Bir öğretmenin birçok güzel ve iyi işler yaparak okulun adeta kaderini değiştirdiğine bu seminerimde bir kez daha şahit oldum.

Güzel ilçeleri var

Tokat sadece şehir merkezi ile öne çıkan bir vilayetimiz değil. Birbirinden büyük ve gelişmiş ilçeleri var. Erbaa`nın tabela nüfusunu 70 binlere dayandığını gördüm. Turhal ve Niksar ise 40 binlere dayanmış. Tokatlı tanıdığım simalar bir anda gözümün önünden geçti. Tokat deyince hiçşüphesiz ilk akla gelen isim Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa`dır. Bugün Tokat`ta onun ismiyle üniversite var. Anadolu`daki üniversitelerin bazıları Tokat`ta da olduğu gibi pek halk ile bütünleşenmiş ve apayrı bir yapı olarak kendini gösteriyor. Bazı rektörler bilirim rektör olunca ilin valisi ve belediye başkanı ile kavga ediyor ve böylece işbirliğinde yoksun bir üniversite kıyıda köşede kalıyor. Neyse bu mesele ayrı bir yazı konusu.

Günümüzde Tokatlı olarak tanıdığım başta Emin Saraçhocamız olmak üzere nüktedan Prof.Dr.Mahmut Kaya, YÖK Başkanı Prof.Dr.Yekta Saraç, İstanbul Ü niversitesi Rektörü Prof.Dr.Mahmut Ak, Milli Savunma Ü niversitesi Rektörü Erhan Afyoncu, Prof.Dr.Musa Tosun, Resul Tosun, Dursun Gürlek, Prof.Dr.Coşkun Çakır, Prof.Dr.Alparslan Açıkgenç, Doç.Dr.Ali Satan, Ulvi Kabakçı, Prof.Dr.Samettin Gündüz, Prof.Dr.Remzi Yıldırım, Göktan Ay ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof.Dr.Mahmut Özer. Mahmut Özer`in Tokat için projelere destek verdiğini ve bizzat ilgilendiğini İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali`den duyunca doğrusu takdir ettim. Aslen Tokatlı olan bürokraside güçlü isimleri var. Ancak bir Rize, Trabzon, Ordu ve Giresun gibi birbirlerini çok tutan insanlar olmadığı için pek göze batmıyor Tokat.

Eğitim projeleri!

Tokat`ta bulunduğum süre içinde Tokat İl Mili Eğitim Müdür Yardımcılarından Abdullah Gürbüz ve Dr.Murat Ağar ile tanışma imkanı buldum. Ayrıca Ali Bal, Tokat`ta gayretli öğretmenlerden Milat gazetesi yazarı Mustafa Uçurum ile tanıştırdı. İl Müdürü Murat Küçükali iyi bir ekip oluşturarak uyumlu bir şekilde canla başla çalıştıklarını gördüm. Eğitim ve geleceğimiz adına bu durum beni çok sevindirdi. Eğitim ile ilgili Tokat`ta hali hazırda devam eden çok önemli projelerden söz etmeden geçemeyeceğim. Çünkü bu projelere takdire şayan ve diğer illere de örnek olacak mahiyetedir.

Tokat`ta devasa eğitim projelerine imza atıldığını öğrendim. 'Eğitim Tokat' Projesini yürütecek kurumlar adına Vali Dr. Ozan Balcı, Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Tokat Gaziosmanpaşa Ü niversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Kaymakamlar, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali ve İl Müdürleri 'Eğitim Tokat' Projesi Protokolünü imzaladı. 'Eğitim Tokat' Projesi Kapsamında Uygulanacak Projelerin sadece bazılarının başlıklarını vermekle yetineceğim: Kitap Tokat Projesi, Tokat Öğretmen Akademisi Projesi, Bir Harf Bir İnsan Projesi, Çölyak Yaşam Projesi, Evde Eğitim Projesi, Devlet Kahramanların Çocuklarına Sahip Çıkıyor Projesi, Parlayan Dişler Projesi, Gülümseyen Gözler Projesi, Daha İyi Duyuyorum Projesi, Okullar Sanatla Renkleniyor Projesi, Tokat Folklorunu Yaşatıyor Projesi, Köy Çocuklarına Sahip Çıkıyoruz Projesi, Öğretmen Cevherle Buluşuyor Projesi, Eğitim Bayrağı Ailemde Projesi, Okul Aile Birlikte Güçleniyor Projesi ve Değerler Eğitimi Projesi.

Medeniyet beşiği Tokat!

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Tokat, içinde barındırdığı tarihi yapıtlarla ve tabiatıyla görülmeye değer bir şehirdir. Tokat kalesini gezip görme imkanım olmadı. Ancak güzel ve leziz Tokat kebabını tatmayı ihmal etmedim. Gerçekten çok güzel bir yemek. Sebze ağırlıklı olan Tokat kebabının tam mevsiminde tatmak ayrı bir lezzet katıyor. Tavsiye ederim. Tokat`ın içinde Mevlevihane, II. Abdülhamit dönemi saat kulesi, şehir müzesi, yeni ortaya çıkarılın meydan ve yanındaki camiler ayrı bir güzellikle sizi selamlıyor. Ayrıca Taş Han`da kumda yapılan kahve içmek ayrı bir keyif veriyor. Akşam geçsaatlere kadar hoş vakit geçireceğiniz bir mekan Taş Han. Zile Ulu Camii ve kalesi, Niksar Ulu Camii ve kalesi görülmeye değer mekanlardan. Tarih öğretmeni ve yazar Mustafa Necati Güneş Niksar`da bilmediğimiz Erzurumlu Emrah`ın türbesine beni götürdü. Hemen aşağısında ise şair Cahit Külebi`nin mezarı yer alıyor. Niksar`ı Necati Güneş`ten dinlemek gerekiyor.

Akşam gün batımını Niksar`dan görmek çok güzel. Tarihi 'Leylekli Taş Köprü'nün karşısında kahvemizi yudumlarken Necati Güneş bize Danişment`e başkentlik yapan Niksar`ı küçük detaylarıyla birlikte doyumsuz bir şekilde anlattı. Niksar gerçekten içinde çok önemli tarihi saklıyor. Köprüye bakan öğretmenevinin yapımında merhum Vali Recep Yazıcıoğlu`nun rolünü anlattı. Yazıcıoğlu gibi on valimiz olsa şimdi Türkiye`nin gerçekten çehresi değişir. Rahmetle yad ediyorum Recep Yazıcıoğlu`nu. Niksar aynı zamanda ceviziyle de meşhur. Cevizi dalından ve yaş olarak Necati hoca Niksar`da bize tattırdı. Kendisine teşekkür ediyorum. Tokat`ın özellikle Reşadiye ilçesi sınırları içinde olan yaylara çıkma imkanım olmadı. Selemen Yaylası, Çaldıran Savaşı na çıkan Yavuz Sultan Selim Han ın ordusu ile konakladığı yer olarak biliniyor. Aynı zamanda bu yayla, yöre halkının özellikle yaz aylarında Pazar kurduğu bir nokta. Boğalı, Batmantaş ve Dumanlı yaylaları yeşillikleriyle ve bol oksijenli havasıyla keyif verecek bir mekan olarak zikrediliyor.

Ballıca Mağarası!

Tokat`ta bir taraftan seminer verirken diğer yandan tarihi ve kültürel yerleri de gezmeyi ihmal etmedim. Bunlardan biri herkese tavsiye edeceğim Ballıca mağarası. Bu mağarayı Yusuf İslam isminde lise dördüncü sınıf öğrencinin rehberliğinde gezdik. Çok güzel gezdirdi ve yerinde bilgiler verdi. Büyük ve gizemli bir yolculuk yaşatan Ballıca Mağarası nın astım hastalarına iyi geldiği ve hatta bilinen bu şifası nedeniyle bazı şehirlerden astım hastalarının ziyaret ettiklerine şahit oldum. Ballıca Mağarası na en yakın Pazar ilçesinden ulaşabilir. İlçeye bağlı olan Ballıca Köyü nde bulunup, Tokat il merkezine sadece 26 km uzaklıkta. İçindeki sarkıt ve dikitler büyüleyici bir görüntü sunuyor. Aynı zamanda havuzlu salonu, büyük damlataş salonu, çamurlu salonu, fosil salonu, sütunlar salonu ve mantarlı salonu da oldukça dikkat çeker güzellikleriyle göz kamaştırıyor. Her köşesi ayrı bir keyif verir veriyor. Zamanın nasıl geçtiği anlamıyorsunuz. İçeriye ilk girişte 24 derece ile başlayan sıcaklık aşağıya indikçe 17 dereceye kadar düşüyor. Ballıca denmesinin sebebi ise mağara içinde oluşan yapının ışık tutunca bal gibi görünmesinden ileri geliyor. Ayrı bir güzellik ve görsellik oluşturuyor.

Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerinin görüldüğü nadir şehirlerden biridir Tokat. Demlenmiş bir şehir, demlenmiş bir insan yapısı ve demlenmiş bir kültür yapısına sahip bir yer. 15`li kınalı kuzuların diyarı Tokat ve Tokatlıyı sevdim. Tokat`ta öğretmenlerle buluşmamıza vesile olan İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali başta olmak üzere Ali Bal ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tokat Türkiye`ye örnek olacak bir şehir vesselam.