Ticaret yapmak istiyorum diyenler

Abone Ol

Ü retim yapmadan para kazanmanın en kolay yolu ticaret yapmaktır. Dünyanın İlk ticaret merkezi Babil den bu yana ticaret iş fikiri olmadan, üretim yapmadan kazançsağlamanın en kolay ve en iyi yoludur. Ü retim yapmak yerine üretileni alıp tüketiciye ulaştırmak ve satmak üstelik üretim kadar riskli olmayan ama üretici kadar kazançsağlamak mümkün.
Tucar, tacir yada ticaret ürünü alıp bir yıldan az zamanda satış yapmaktir. Bir yıldan fazla olursa yatırım olur. Hemen hemen her bütçe ile akla gelen her ürünün ticareti yapılar. Peygamber efendimiz Hz Muhammed (s.a.s) ' Rızkın 10 da 9 u ticarettedir' diyerek ticaretin önemini belirtmiştir.&nbsp Günümüzde işletmeler kazançlarından elde ettikleri kazançla ticaret yaparak kısa zamanda daha fazla para kazanmak ve paranın değerini korumak ve paranın enflasyon karşısında değerini korumak ve fazladan kazançsağlamak için ek gelir kaynakları olarak işletme dışı gelir kaynağı olarak kullanılır.
Ticatet yapılış&nbsp şekline göre
-Ü reticiden tüketiciye ( parekende sektörü)
- Ü reticiden üreticiye ( Firmadan firmaya)
- Toptan Ticaret Firmadan firmaya yâda tüketiciye toptan satış
- E ticaret,
- Son kullanıcıdan toplamak firmaya satmak Tarım ve hayvancılık ürünleri
- Ulusal ticaret
- Uluslararası ticaret
- Ü lke distribütörlüğü, bölge bayiliği, il bayiliği. Şehir bayiliği.
- Satış noktalar ve mağaza açmak.
İlk akla gelenler olarak sıralamak mümkündür. Günümüzde işletmeler kendi üretim yapmak yerine satış sistemi oluşturarak kendi firma ve markaları ile fason üretimi yaparak sadece satış yapmayi tercih ediyorlar.&nbsp
Ticaret yapmakta önemli noktalar.
1. Sözleşme yapmak. özelikle bir firmanın ürünlerini beli bölge de toptan satış yapmak, bayilik almak, satış noktası oluşturmak, mağaza açmak için sözleşme imzalayarak her iki tarafın haklarını korumak, ürün ve hizmet satış politikasını uygulamak, eğitim, reklam, eleman desteği, kar paylaşım modeli ve ödenecek ücret ile çalışma şartları, teminatlar, bayilik iptal yada başka bayi bulma, sözleşme feshi durumları, iade şartları, iş yerinin taşıması gereken şartlar ve kurumsal kimlik ve kurumsal yönetim anlayışı ile ilgili net sözleşme yapılarak her iki tarafın hakları net olarak belirlenmeli.
2. Teknik bilgi bayilik almadan ticaret yapmak isteyenler kendileri alıp satış yapmak istiyorlarsa o zaman ticareti yapılacak ürün hakkında teknik bilgi olması, sektörü tanıyor olmak ve piyasayı bilmek önemli nokta haline geliyor. İkinci el ürünü alıp satış yaparak ticaret yapmak isteyenler için makine ve araç, elektrik elektronik ürünler, bakım maliyeti, arıza yapan, bozulan ürünler ve hile durumuna karşı bilgi sahibi olmalıdır.
3. Hukuk ve vergi Bazı ürünlerin uluslararası ve ülke içinde satış yapmak için gerekli sertifika, belgeler ve alınması gereken şartlar ile vergi ve ticaret kanunlarına uygun olması gerekli bakanlıklardan, izin almak satış sonrası bilgi verilmesi gereken kurumlar bilinmelidir. Tüketici hakları ve sözleşmeleri kapsar.&nbsp Yoksa çok büyük ceza yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir.
4. Finansal yönetim Ticarette para biterse ticaret biter. İşletme kurulumunda işleme kurulum maliyetinden çok ticari sermeye miktarı ve risk sermeyesini ayrı ayrı hesap yapmak lazım. Firmadan firmaya satış yapılacaksa firmaların alım miktarı ve ödeme şartlarına göre yüksek ticari sermeye gerektiği gibi&nbsp müşteri sayısını göre çok fazla olabilir. Çalışma şartlarında fiyatlama politikası belirlenerek nakit, vadeli, teminat mektublu, % deli ödeme artı teminat, siparişlerde peşin artı kalanı teslimatta alım miktarını göre ve ödemeye göre fiyat belirlemek gerekir. Bu durumda firmadan firmaya satış yapmak için yüksek bütçe gerekirken son kullanıcıya satış yapmak için düşük bütçeli sermeye ile ticaret yapılabilir. Düşük Sermeye ile düşük kazançelde edilir.
Risk sermeyesi olarak da son kullanıcı da yüksek kar oranı varken düşük bütçe ister aynı zamanda firmalara satış yapmak yüksek sermeye düşük kar oranı olur. Müşterinin biri ödeme yapmadığı zamanda kaçmüşterinin kazancını sileceği ve faaliyette devam etmek için olası kaza, ek giderler hesaplanarak nakit elde tutulması gerekir. Nakit elde olunca kelepir ürün bulmak ve fırsatları değerlendirmek kolay olur. Yeni kurulan ticari işletmelerde sektöre göre en az 6 aylık işletme artı sizin gideri karşılayacak kadar para olmalı.
5. Satış ve tahsilat yapmak Dünyanın en iyi ürünü olsa da satış yapmak için müşteri olması lazım. Müşteri bulmak için reklam ve satıs yapmak için ekip, dağıtım kanalları ve pazarlama ve satış yöntemlerini kullanmak lazım. E ticaret ve sosyal medya size kapı açar satış işletme politikalarına satış elemanlarına ve üründe biter. Satış yapmak karlı olduğu zaman satış yapmış olur. Zararina satış yapmak yerini hiçsatış yapmak daha iyi. Satış yaptın tahsilat yapmadiysan hiçbir anlamı yok.&nbsp Son zamanlarda sadece e ticaret ve sosyal medyadan satış yapmaya odaklanmış ve bunu kullanarak kazançsağlamak amacı ile olduğundan abartarak para kazanan girişimciler var. Oysa e ticarete satış oranı toplam satış oranına göre&nbsp %6 altı olarak karşımıza çıkıyor. Yani para kazanmak için sokağa çıkmak gerekir. Firmalara para kazandıran insanlar satış elemanlarıdır.
6. İtibar Daha piyasada tanınmayan bilinmeyen biri ile kimse iş yapmak istemez. İnsanlar size ve ürünlerinize güvenmesi için tutarlı , güven vermek, ürünlerin veya sizin bilinir olmanız zaman ister. Buna marka olmak diyorlar Bu da bir ayda yada bir yılda olacak iş değil. En az 3 yıl zaman alır. Gelip geçici kişiyle kimse iş yapmak istemez. Senin bitirdiğin işler, verdiğin sözleri tutman duruşun ve ilkelerin olması sana itibar olarak geri döner. İtibar sağlarsanız üreticiden sonra ödemeli ürün alıp peşin satış yaparak veya alıcıdan önce parasını alarak üreticiden alıp tüketiciye teslim etmek, ödeme tarihine kadar başka yatırım yöntemleri ile kazançsağlamak size başkasının parasi ile para kazanma yolunu açarak para üretimi yapmanızi sağlar. İnsanlar sizin güvenilir bir ticaret adamı olduğunu kabul ederlerse size Sermeye desteği çıkar yâda borçalmanız kolay olur.
7. Kalite Kalite kişinin beklentilerine göre değişir. Siz üretici yada ticaret adamı olarak standartları belirleyerek belirlenen standartlarin altında değil ama üstünde ürün teslim etmek lazım. Müşteri memnuniyetinin formülü fiyat*kalite/ aksaklıklar olarak karşımıza çıkar. Belirlenen ürün belirtilen tarih de teslim edilmeli. Erken teslimat yapın ama geçteslimat yapmayın bunu da garanti alın.&nbsp Aksaklıklar olacaksa bunu önceden bildirilmesi olumsuz sızın hakkında olumsuz düşünceleri yok eder.&nbsp Müşteri&nbsp alışın diye yüksek kalite düşük fiyat strateji doğru değil.
8. Teknik bakım ve geri iade Eskiden tarım devrinde ve sanayi devrimine giriş dönemde ticaret yapmak çok kolaydi. İşletme aç, ürünü getir, dua etmek yetiyordu çünkü müşteri çok ürün, rakip yok dolaşıyla satış yapmak çok kolaydi. Fakat değişen durumlara Kalıcı doğrularla çözüm bulmak mantıklı değil. Ekonomi ve piyasa değişti sizde gelişmelerle ve durumlara göre değişmek yada değişimi başlatmak gerekir. Şimdi ki zamanda kaliteli ürün, sizin ürünü sizden alması için nedenler, finansman çözümleri, satış sonrası bakım ve garanti süresi, koşulsuz geri iade ve ayrıcalık ve müşteri eğitim ile farklı pazarlama taktikleri, pazarlama stratejisi yapmak gerekir.
9. Krize hazırlık yapmak Kriz beklenmedik zamanlarda beklenmeyen olayları yönetememekde kousa neden olur. Aslında kriz belirtileri her zaman vardır. Makro ve mikro ekonomi göstergeleri, doğal olaylar, devlet kanun ve yönetmelikler değişikligi, sezon bitimi, ürünlerde ki değişim, rakiplerin gelişmesi ve yeni ürünler piyasaya sunmasi gibi bir çok neden olabilir. Satılan ürün adetleri, müşterinin ödemeleri takip etmek, gelir gider dengesi ve faaliyette bulunan ülkedeki aynı ürünlerin satış rakamları Kriz belirtisi verilerinin ele verir. Para kazanılan dönemde para kazanılmayacak dönemde gideri karşılamak için bütçeleme yapmak lazım. Makro ekonomi (Ü lke ekonomisi) kontrol edilemezler ama tedbirler alınır. Mikro ekonomi (işletme ekonomisi) Kontrol edilir ve yönetilir.
10. Zaman yönetimi ve organizasyon &nbsp İş hayatında başarı için organize etmek ve zaman yönetimi nakit kadar önemlidir. Aksaklıklar yaşanmaması ve organize olabilmek için iş dağılımı, çalışma saatleri, takip programları organize olmak çok kolay. Zaman yönetimi verimliliği artırır kısa zamanda satış miktarını artırmakla kazançartmasına maliyet azaltmasinda en az web sitesi kadar önemlidirler. İşleri başkalarına yaptırmak,&nbsp görüşme zamanı ve süresini belirlemek&nbsp zaman yönetiminin olmazsa olmasıdır.
Ticaretin Altın Kuraları
1. Ticarette ilk amaçsermeyeyi korumaktır. Kazançolması için gider, vergi, maliyet harici enfeksiyon arındırma ile net kazançortaya konmalı. Al- sat arasında fark kazançdeğildir. Finansal tablo yapın.
2. Alıcılara özelikle parekende satış olarak son kullanıcıya yönelik faaliyet gösterenler için güven yeterli. Ancak üreticiler ile alıcı firma işe kesinlikle sözleşme yapılmalı ve alacak verecek yazılı olmalıdır.
3. Finansal sistem kurun, Bizde yapılan en büyük hata ürün için alınan para kendi parası gibi harcama ile firmanın parasını istediği gibi kullanma hakkı görüyorlar. Firma da firma ortakları da aylık almali firmasının kazancını firmayı büyümek için kullanmalı.
4. Standartsyon yapmak ilk parti mal tesliminde kaliteli ve zamanında teslimat yaparak sonradan kaliteyi değiştirmek ve geçteslimat yapmak müşteri kayıplarının yanında piyasada adının kötüye çıkmasını sağlar.
5. Alırken de kazanın satarken de kazanın. Bizde genelde ticaret mantığı 'alırken kazanacaksın' mantığı ile hareket ederler aslında olması gereken alırken de satarken de kazanan olmaktır. Ucuza almak için üreticiden en ucuza fiyatta almaya çalışmak Yeni girişimci ve finansal sorun yaşayan işletmelerden maliyetin altında ürün almak mümkün fakat o işletmenin yok olmasını sağlar. Ü reticiye desteklemek için onunda kazanmasıni sağlayarak süreklilik sağlamak lazım.
6. Devamlılık &nbsp Bu gün piyasayı çıkıp altı ay sonra ortalıkdan kayıp olmak itibarı zedeler. Devamlı ve tutarlı olmak verilen sözü yerini getirmek&nbsp gerekir.

&nbsp