Asrın İşadamları Derneği ASRİAD’ın 11 Kasım 2023 Cumartesi günü Yeşilköy’de düzenlenen 3. Olağan Genel Kurul toplantısında Hattat Mahmut Şahin Kudüs Yed-i Beyza Yiğitlik Meydanı Hüsn-i Hat Sergisi” ve “Dr. Muhammet Çevik Enkazdan Çıkanlar Hüsn-i Hat&Ebru Tezyinatı Sergisi”yle şenlendirme yapmanın gayreti içerisinde bulunmuştuk.
Dünkü yazımızda TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un konuşmasına yer vermiştik. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, ASRİAD’ın genel kurul toplantısında yaptığı konuşmayla kurumun “önce nitelik” mottosunun gereğini yerine getirdi. Bugünkü yazımızda Bakan Bolat’ın “Ekonomimizi geliştirme yolunda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” serlevhalı konuşmasını yayınlıyoruz.
Prof. Dr. Ömer Bolat
Ticaret Bakanı
Gazze’de tüm dünyanın gözleri önünde, özellikle masum sivilleri hedef alan ve 1 aydan fazladır devam eden saldırıların bir an önce durmasını temenni ediyor, saldırılar sonucu hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.
,
Hiç kuşku yok ki, “Türkiye Yüzyılı” hedeflerine ulaşmamızda iş dünyasının katkıları çok önemlidir. Bu kapsamda, iş dünyamızın önemli kuruluşlarından olan ASRİAD'ın da ekonomimize kattığı değer ve yaptığı çalışmalar çok kıymetlidir.
ASRİAD, girişimciliği ve inovasyonu teşvik eden, üyeleri arasında iş birliği ve dayanışmayı destekleyen bir platform ve ASRİAD üyeleri de ahlaki kaygıları gözeten ve iş ahlakına riayet eden kişiler olarak dikkat çekmişlerdir.
3. Genel Olağan Genel Kurulu’n da “hisse, ölçü, insaflı olma, adalet, adaletli pay” anlamına gelen Kıst Çağrısı sloganıyla gerçekleştiriliyor olması; ASRİAD’ın evrensel anlamda hakkaniyeti, paylaşmayı, hakkını vermeyi, esasında kapsayıcılığı gözetmesi bakımından önemlidir.
Dünyamızın karşı karşıya kaldığı birçok badirenin atlatılması için öncelenmesi gereken bu değerlerin önemini her gün daha iyi idrak ediyoruz.
“Yaratılanı severim Yaradan’dan ötürü”
“Yaratılanı severim Yaradan’dan ötürü” anlayışı, aslında Kıst çağrısının da temelinde yatmaktadır. Bu bakımdan, dünyanın müşterek sorunları olan çevrenin korunması ve yeşil dönüşümün sağlanması, sosyal adaletin tesis edilmesi ve dengeli gelir dağılımının sağlanabilmesine yönelik yürütülen politikaların temel felsefesi de ASRİAD’ın bu çağrısı ile uyumludur.
Ekonominin ve ticaretin dinamiklerinin hızla dönüştüğü günümüzde, küresel trendleri yakalamak, hatta trend belirleyen ülke olmak, üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, katma değerli ihracatımızı artırmak ve ülkemizin prestijini daha yüksek seviyelere çıkarmak için hepimize sorumluluk düştüğünün bilincindeyiz.
Malumunuz olduğu üzere, dünyamız son yıllarda pandemi, savaşlar, jeopolitik gerilimler, gıda ve enerji krizleri, iklim değişikliği ve kuraklık, artan emtia fiyatları ve yüksek enflasyon gibi bazıları 100 yılda bir yaşanan gelişmelere sahne olmuştur. Ülkemiz, maalesef tüm bunlara ilave olarak tarihimizin en yıkıcı deprem felaketini yaşamıştır.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen, ülkemiz büyümeye devam etmiş ve ihracatta yakalanan artış eğilimini sürdürmüştür. Kuşkusuz bu, ekonomimizin krizlere ve zorluklara karşı ne denli dirayetli olduğunu da ortaya koymaktadır.
Bakan Bolat: Bu başarının arkasında akıl ve alın teri vardır!
Bu başarının arkasında akıl ve alın teri vardır! Bu dirayetin altında ise çalışma azmi, gayret, dayanışma ve “Her Zorluğun Arkasında Bir Kolaylık Vardır” inancıyla hareket eden siz iş dünyamızın ve aziz milletimizin güçlü duruşu yatmaktadır.
Nitekim bizler de AK Parti Hükümetleri olarak son 21 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde ülkemizin daha da kalkınması, gelişmesi ve güçlenmesi ile halkımızın refahının artması ve zenginleşmesi için durmadan çalışıyoruz. Bu kapsamda, iş dünyamızın yanında olmak, ihracatımızı artırmak, yatırım ortamını iyileştirmek ve uluslararası pazarlarda daha etkin olmasını sağlamak için çalışmalarımızı yoğun biçimde sürdürüyoruz. Gerçekten de çalışmak, üretmek, değer yaratmak, ülkemizi daha iyi noktalara getirmek isteyen herkesin yanındayız.
Bu itibarla, önümüzdeki dönemde de iş birliği ve dayanışma ruhuyla, ülkemizin ekonomik büyümesine ve kalkınmasına katkı sağlamak için el birliğiyle çalışacağımıza olan inancım tamdır.
Türkiye ekonomisi 12 çeyrektir, yani yaklaşık 3 yıldır büyümekte ve istihdam oluşturmaktadır. Hamdolsun, büyümedeki başarımıza paralel olarak ihracatımız da artış eğilimini sürdürmektedir. Sayısı 115 bine ulaşan ihracatçımızla, ülkemize döviz kazandırmaya ve cari dengeye katkı vermeye devam ediyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, Hükümetlerimizin icraatları ve sizlerin de akıl ve alın teriyle, ihracatımızı son 20 yılda tam 7 katına çıkararak 2022 yılında 254,2 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdık.
Hafta başında kamuoyuyla paylaştığımız son verilere göre; dünya ekonomisindeki, özellikle en büyük ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği (AB) pazarındaki durgunluğa ve dünya ticaretindeki yavaşlamaya rağmen ihracatımız, Temmuz ayından itibaren devam eden aylık bazdaki artışını Ekim ayında da devam ettirmiştir.
Ekim 2023 ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre %7,4 oranında artarak 22,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece Türkiye tarihinin en yüksek Ekim ayı ihracat değerine ulaşılmıştır. 2023 yılı Ocak-Ekim döneminde ihracatımız 210,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve geçen yılki dönemsel ihracat değerinin üzerine çıkmıştır.
Ekim ayı itibarıyla son 12 aylık ihracat ise %0,7 oranında artışla 254,8 milyar dolar olarak gerçekleşerek 2022 yılsonundaki tarihi rekor düzey bir kez daha aşılmıştır.
İhracattaki artış ve ithalattaki düşüş ile dış ticaret açığımız son üç aydır yıllık bazdadaralmaktadır. Temmuz ayında 12,3 milyar dolar olan dış ticaret açığımız; Ağustos ayında yıllık olarak %22,9 azalış ile 8,7 milyar dolar, Eylül ayında %47,8 azalış ile 5 milyar dolar ve Ekim ayında %14,9 azalış ile 6,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
Benzer bir tablo ihracatın ithalatı karşılama oranında da izlenmekte ve bu oran son 4 aydır artmaktadır
Günümüzde sürdürülebilir ihracatın gerçekleştirilmesinde, hizmet ihracatını mal ihracatından ayrı düşünmüyoruz.
Hizmetler sektörü, net döviz girdisi sağlaması; istihdam kaynağı olması ve yarattığı çarpan etkisiyle mal ihracatına pozitif katkı sağlaması yönüyle ekonomimize önemli katkılar sağlamaktadır.
Bu çerçevede, hizmet ihracatımızı 2002 yılında 14 milyar dolardan 2022 yılında yine bir rekora imza atarak, 6,5 kat artışla 89 milyar dolara çıkardık.
Dünyanın dört bir köşesine artık sadece ürünlerimiz değil; müteahhitlik hizmetlerimiz, yazılımlarımız, dizilerimiz, sinema filmlerimiz, sağlık hizmetlerimiz ve kültür unsurlarımız da ihraç edilmektedir.
Ömer Bolat: İhracatı memleket meselesi olarak görüyoruz.
Önümüzdeki dönemde “Tek yol, ihracattır” anlayışımız çerçevesinde ihracatı adeta memleket meselesi olarak görüyoruz. Tüm gücümüzle her koşulda ve her fırsatta ihracatçılarımızın yanında olma konusunda azami gayreti gösteriyoruz.
Türkiye Yüzyılı’na yepyeni hedeflerle giriyoruz. Bildiğiniz üzere, önümüzdeki 3 yılın ekonomik politikalarına rehberlik edecek Orta Vadeli Programı’nı (OVP) Eylül ayında duyurmuştuk. Yakın zamanda ise 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı ile uzun vadeli hedeflerimizi sizlerle paylaştık.
Plan döneminde, ihracatımızın 375,4 milyar dolara çıkmasını (2028), büyümemizin yıllık ortalama %5,0 seviyesinde gerçekleşmesini ve dönem sonunda kişi başına gelirimizin 17 bin 554 dolara çıkarak ülkemizin yüksek gelirli ülkeler sınıfına girmesini hedefliyoruz.
Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, 2028 yılında ülkemizin küresel mal ihracatından aldığı payı %1,3’e, küresel hizmet ihracatından aldığı payı %2,0’ye yükseltmeyi; yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatımızın payını %50’ye ve KOBİ’lerin ihracattaki payını %32’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda ülkemizin genel ihracatı içindeki e-ihracat payını %10’a çıkarma gayemiz var.
Bu hedeflere ulaşabilmek amacıyla ticaret erbabımız için tüm imkânları sağlamaya çalışıyoruz. İhracatçı firmalarımızın finansmana erişim imkânlarını genişletmek ve desteklemek amacıyla, Türk EXİMBANK ve İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE A. Ş.)ile yoğun bir mesaiyle çalışarak ihracatçılarımızın hem krediye hem de kredi için kefalete erişimlerini kolaylaştırıyoruz.
Türk Eximbank bu yılın Ekim ayı itibarıyla, %84’ü KOBİ’lere olmak üzere, toplamda 33,6 milyar dolar destek vermiştir. İGE A.Ş. ise halihazırda 11.700’ü aşkın ihracatçımızın 49,6 milyar liralık kredisine kefâlet sağlamıştır.
Bu adımların yanı sıra, Bakanlığımızın Merkez Bankamız ile yürüttüğü ortak çalışmalar neticesinde, reeskont kredilerinin günlük limiti 10 kat artışla 3 milyar TL’ye çıkarılmıştır. Yine bu kapsamda, ihracatçılarımıza politika faiz oranı altında reeskont kredisi kullanım imkânı tanınmıştır.
Öte yandan, KOBİ’lerde küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için kredi kullanım limitleri yeniden belirlenmiştir. Ayrıca, net ihracatçı tanımında yatırım malları listesinde sayılan ürünlerin ithalatı kapsamında esnekliğe gidilerek, reeskont kredisine erişimi kolaylaştırıcı bir adım daha attık.
Pazar çeşitlendirmesine ve Türk ürünlerinin dünya pazarlarında tanıtımına yönelik hazırlık çalışmalarını tamamladığımız “2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonu” ile Türk malı ve hizmeti imajını daha da güçlendirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Ayrıca, Hükümetimiz ve Ticaret Bakanlığı olarak göreve geldiğimiz günden bu yana, yatırım ve ihracat kapasitemizin artışını sağlamak, iş insanlarımızın dış pazarlarda işini kolaylaştırmak, yeni pazarlara açılmasını sağlamak ve yurtdışında karşılaştıkları sorunları çözmek için yoğun ticari diplomasi faaliyetlerimizi de sürdürüyoruz.
Yakın zamandan birkaç örnek vermek gerekirse;
Brüksel’de, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, yeşil mutabakat, vize sorunu gibi kapsamlı ve önemli konuları ele almak üzere Avrupa Birliği’ndeki muhataplarımızla, çeşitli düşünce kuruluşlarıyla, Türk iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldik.
12-13 Ekim tarihlerinde de İstanbul’da Sayın Cumhurbaşkanımızın da teşrifleriyle onurlandırdığı Türkiye-Afrika 4. Ekonomi ve İş Forumunu gerçekleştirdik. Afrikalı kardeşlerimizle çok verimli ikili görüşmeler yaptık.
Ayrıca, Ekim ayının son haftasında Mısır’a iş dünyasından temsilcilerimizle beraber giderek, ilişkilerimizi canlandırmak yönünde çok önemli bir aşamayı daha katetmiş olduk.
Yine, son dönemde ilişkilerimizin hızla geliştiği Birleşik Arap Emirlikleri ile geçen hafta Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) 1. Dönem Toplantısı’nı gerçekleştirdik.
Türk Devletleri Teşkilatı 10. Zirvesi kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımıza refakatle Kazakistan’a gittik.
Ayrıca, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren iş dünyasından temsilcilerimizle Kuveyt’e bir günlük bir çalışma ziyareti ve ticaret heyeti programı gerçekleştirdik.
Son olarak, Sayın Cumhurbaşkanımız refakatle Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16. Zirvesi vesilesiyle gittiğimiz Özbekistan’dan önceki gün döndük.
Tüm bu temaslarımızın ülkemizin ihracatının artması hususunda son derece verimli sonuçlar doğuracağını bekliyoruz. Çünkü, görüşme ve ziyaretlerimizde gördüğümüz tablo bu yöndedir.
Önümüzdeki dönemde de ticari diplomasi faaliyetlerimize devam edecek, uluslararası arenada ülkemizin ve iş insanlarımızın hak ve menfaatlerini korumayı sürdüreceğiz.
Öte yandan, ülkemiz ihracatının rekabetçiliğinin korunması ve ülkemizin küresel değer zincirlerindeki yerinin üst seviyelere taşınması için bir fırsat olarak gördüğümüz AB’nin yeşil ve dijital dönüşüm sürecini de yakından takip ediyoruz.
Bakan Ömer Bolat: 85 milyon vatandaşımıza karşı sorumluluklarımız var.
85 milyon vatandaşımızın tamamına karşı görev ve sorumluluklarımız var. Âdil ve rekabetçi bir iç piyasa ile istikrarlı bir iç ticaret ortamı tesis etmek, Hükümet ve Bakanlığımızın en temel hedeflerinden biridir. Bu doğrultuda, piyasa bozucu ve tüketiciyi yanıltıcı davranışlara yönelik uygulamalara karşı gerekli tedbirleri aldık. Bu amaçla, denetim faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz.
Fahiş fiyat ve stokçulukla yaptığımız yoğun mücadele kapsamında aldığımız önlemlerin ve yaptığımız denetimlerin, piyasayı rahatlatma noktasında önemli katkılarını gördüğümüzü söyleyebilirim.
Spekülatif fiyat artışları, yanıltıcı ilanlar ve bunların doğurduğu tüketici mağduriyetlerini ortadan kaldırmak, böylece otomotiv piyasasında ve gayrimenkul sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis etmek üzere gerekli adımları attık, hamdolsun piyasanın da toparlanmaya başladığını görüyoruz. Bu kapsamdaki çalışmalarımızı da sürdürmeye devam edeceğiz
Bunların yanında, ticari hayatta faaliyet gösteren tüm perakendecilerimizi indirim kampanyaları düzenlemeye davet ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği bu indirim kampanyaları sektör temsilcilerimiz tarafından olumlu karşılandı ve arka arkaya indirim haberlerini duyurmaya başladılar. Kampanyaya henüz katılmamış olanlara da buradan çağrı yapmak istiyorum.
Türkiye’si de bugünden daha iyi olacak inşallah!
Hamdolsun, bugünün Türkiye’si dünden çok daha iyi durumda. Yarının Türkiye’si de bugünden daha iyi olacak inşallah!
Türkiye, bugün itibariyle modern altyapıları, hızla gelişen sanayisi, tarımı, hizmetleri, yüksek eğitim seviyesi, nitelikli işgücü ve rekabetçi sektörleriyle bölgesinde lider, dünya çapında saygın, etkili ve dikkate değer bir güç olarak parlıyor.
Biz ekonomimizi ve ihracatımızı geliştirme yolunda var gücümüzle çalışmaya ve yanınızda olmaya devam edeceğiz.
Allah’a emanet olun.
İbrahim Ethem Gören/13.11.2023-Yazı No: 540