Gündelik hayatın çok büyük bir kısmını kaplayan akıllı telefonlar, korona virüs salgınının da hayatımıza girmesiyle birlikte iyice zirvelere çıkmıştı.
7’den 70’e her insanın elinde bulunan akıllı telefonlar, aslında bazı hastalıkların da önünü açıyor. Bu hastalıklardan biri de “phubbing”… İşte Esquire dergisinin kasım ayı dergisinde yer alan “Phubbing” konusu…
Phubbing Kavramının Anlamı ve Kökeni
Kökeni İngilizce olan phubbing kavramı, “phone” ismi ve “snubbing” (hiçe saymak, görmezden gelmek) fiilinin birleşimi ile oluşmuş. Anlamı kısaca, gelişmekte olan teknolojinin kişilerin sosyal ve kültürel yaşamına olumsuz etkileri olarak ifade ediliyor. Henüz bir Türkçe karşılığı olmayan bu terim, akıllı telefonunuzun ekranına normalin çok üstünde süreyle bakmanız ve çevrenizdeki kişilerle iletişim kurmadığınız anlamına geliyor. Phubbing yapan kişiye ise “phubber” deniyor.
Phubbing’in Yaygınlığı ve Etkileri
Nottingham Trent Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, akıllı telefon kullanıcıları günde ortalama 85 defa telefonlarına giriş yapıyorlar. Stratejik pazarlama şirketi McCann’e göre ise millenyum neslinin yüzde 87’si SMS ile mesajlaşmayı yüz yüze görüşmeye tercih ediyor ve bir yemek süresince ortalama olarak 36 defa yemek yediği insanları phubbing’e maruz bırakıyorlar.
Computers in Human Behaviour isimli bilim dergisi ise phubbing kurbanı kişilerin öfke, anksiyete. kıskançlık gibi duygulara kapıldıklarından bahsediyor.
Phubbing’i Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Phubbing’i önlemek için hem phubber hem de phubbing kurbanı olan kişilerin bazı adımlar atması gerekiyor. İşte bunlardan bazıları:
- Akıllı telefonunuzu sessize alın veya uçak moduna geçirin. Böylece gelen bildirimler sizi rahatsız etmez ve dikkatinizi dağıtmaz.
- Akıllı telefonunuzu gözünüzün önünden uzaklaştırın. Masanızın üzerine, çantanıza veya cebinize koyun. Böylece telefonunuzun ekranına bakma isteğiniz azalır.
- Sosyal ortamlarda akıllı telefonunuzu kullanmamaya özen gösterin. Yanınızda bulunan kişilere ilgi gösterin, sohbet edin, göz teması kurun. Böylece hem phubbing yapmaz hem de phubbing’e maruz kalmazsınız.
- Akıllı telefonunuzu belirli saatlerde veya belirli aktivitelerde kullanmayacağınıza dair kendinize veya sevdiklerinize söz verin. Örneğin, yemek yerken, uyumadan önce, kitap okurken, film izlerken, spor yaparken telefonunuzu kullanmayacağınıza karar verin ve bu kararınıza sadık kalın.
- Akıllı telefonunuzun size sunduğu faydaların yanında zararlarını da göz önünde bulundurun. Akıllı telefonunuzun sizi eğlendirdiği, bilgilendirdiği, iletişim kurmanızı sağladığı gibi, aynı zamanda sizi yalnızlaştırdığı, stresli yaptığı, sağlığınızı bozduğu gerçeğini unutmayın.