Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, reel sektör görüşmeleri kapsamında Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Sektörler Konseyi toplantısına katıldı.

Toplantı, TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleşti ve ihracatçılar tarafından önemli görülen konuların geniş bir kapsamda ele alındığı karşılıklı değerlendirmelerle geçti.

Erkan, toplantıda fiyat istikrarının önemine vurgu yaparak, dış talep kaynaklı zorlukları ve ekonominin güçlü yanlarını göz önünde bulundurduklarını ifade etti.

Merkez bankalarının toplumsal refaha katkı sağlamasının, para politikasının fiyat istikrarına odaklanmasıyla gerçekleşebileceğini belirten Erkan, "Bu hedef aynı zamanda ekonominin reel sektörünü de yakından takip etmeyi gerektiriyor. Bu bağlamda, ihracatçılarımızın ekonomik projeksiyonları, eğilimleri ve görüşleri bizim için önemli." dedi.

Antalya'da aronya meyvesinin hasadı başladı Antalya'da aronya meyvesinin hasadı başladı

Erkan, küresel ekonominin değişimiyle birlikte Türkiye'nin artan potansiyelinden bahsederek, "Fiyat istikrarı, öngörülebilirliği artırarak bu potansiyelin gerçekleşmesinde en güçlü destekleyici olacak." ifadelerini kullandı.

Politikaların etkisinin zamanla ortaya çıktığını ve olumlu sonuçların başladığını belirten Erkan, "Dezenflasyon sürecine doğru geçişte talep dengelenirken, doğru politika tasarımları üretimin devamlılığını desteklemeye devam edecek." diye konuştu.

Erkan, Kasım Ayı Para Politikası Kurulu kararına atıfta bulunarak, dezenflasyon için gereken parasal sıkılık düzeyine yaklaşıldığını vurguladı.

Türk lirasına geçişin artık zamanının geldiğini belirten Erkan, "Bu geçişin etkilerini en açık şekilde mevduat gelişmelerinde görüyoruz. Kredi akışının durduğu noktada piyasa mekanizmasını hızla düzelttik. Bireysel kredilerde aşırılığa engel olurken, ticari krediler üretim kapasitesine katkıda bulunuyor." dedi.

Erkan, finansmana erişimin ve koşulların ihracat ve yatırım potansiyelini desteklemek adına önemli olduğunu belirtti.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Erkan'ın ihracatçıların finansmana erişimi konusunda önemli iyileştirmeler yaptığını belirterek, "Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olmasıyla birlikte istişare ve ortak akıl ile yaklaşılan bir iklim oluştu. İnanıyorum ki bu, ihracatımızın büyümesine olumlu yansıyacak." şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ