Güncel

TBMM onayladı! Aile ve Gençlik Fonu hayata geçiyor

Yeni evlenecek gençlere 2 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi imkanı da sağlayacak, Aile ve Gençlik Fonu kurulması hakkında kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşülüp onaylandı.

Abone Ol

TBMM, Aile ve Gençlik Fonu'nun kurulması hakkındaki kanun teklifini kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı kamu tüzel kişiliğine haiz Aile ve Gençlik Fonu kurulacak.

Fondan 2 yıl geri ödemesiz faizsiz 150 bin TL kredi

Fon ile birlikte yeni evlenecek gençlere 2 yıl geri ödemesiz faizsiz 150 bin lira kredi verilecek. Yeni fon, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösterecek ve yönetim kurulu Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısından oluşacak. Bu kurul, fonun kaynaklarını etkin bir şekilde yöneterek projelere kaynak aktarımını sağlayacak.

Fonun Kaynakları ve Kaynak Aktarımları

Fonun kaynakları arasında Türk Petrol Kanunu ve Maden Kanunu kapsamında elde edilen devlet hissesi, çeşitli fonlardan elde edilen gelirler, nakdi bağışlar ve yardımlar yer alacak. Cumhurbaşkanı, Türk Petrol Kanunu'na tabi devlet hissesinin oranını düzenleme yetkisine sahip olacak. Fonun kaynakları, projelerin ekonomik ve teknik açıdan yapılabilirliği doğrultusunda, yönetim kurulu kararı ile belirlenen projelere aktarılacak.

Devlet hakkının yüzde 20'sinden, kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 10'una kadar aktarılacak tutarlardan, geri ödeme öngörülen projeler kapsamında geri ödemelerden oluşan tutarlardan, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdi bağış, yardım ve hibelerden, diğer gelirlerden oluşacak.

Fonun Giderleri ve Vergi Muafiyeti

Fonun giderleri, yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler, teşvikler, hibeler, destekler ve diğer operasyonel giderlerle oluşacak. Fon, kurumlar vergisinden muaf tutulacak ve elde ettiği gelirler dolayısıyla iktisadi işletme sayılmayacak. Ayrıca, fon damga vergisi ve harçlardan muaf olacak.

Mali Verilerin Kamuoyuyla Paylaşımı

Fon, mali verilerini en geç 6 aylık dönemler itibarıyla kamuoyu ile paylaşacak. Bu sayede, fonun etkin bir şekilde nasıl kullanıldığı ve projelere ne şekilde destek sağlandığı şeffaf bir şekilde görülebilecek.

Fon, kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Fonun görevleriyle ilgili faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri dolayısıyla iktisadi işletme oluşmuş sayılmayacak. Bu muafiyet, fonun kazanç ve iratları üzerinden Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak vergi kesintilerini de kapsayacak.