Tatlı yeme isteği neden olur ve gece atıştırmalarının önüne nasıl geçilir ?

Gün içerisinde dengesiz ve yetersiz beslenmelerinin sonucu vücut genellikle tatlı tüketmek ister.Yaşanan tatlı atağı sonrası ise bazı kişiler tuzlu bir tat ile ağızda kalan tadı nötrleme ihtiyacı duyar.Bu durumun sık sık tekrarlanması kilo alımına ve vücut yağ oranını yükselmesine sebep olur. Özellikle diyet süresince “ödül” adı altında bünyeyi atıştırmalık tüketmeye hazırlamak zaman zaman bu atıştırmalık isteğini arttırabilir.

Abone Ol

İşte geceleri atıştırmalarınızın önüne geçmek için dikkat etmeniz gerekenler;

 1) Güne besleyici bir kahvaltı ile başlamak,
 2) Kan şekerini ani yükselten basit karbonhidrat içeren besinlerden uzak durmak,
3) Öğün atlamamak ve dengeli beslenmek,
4) Ara öğünlerde glisemik indeksi yüksek olmayan sağlıklı atıştırmalıklar tüketmek,
5) Tatlı atıştırmalıkları aşırı tercih etmenin sebebi çinko magnezyum ve krom eksikliği ile ilişkilendirildiğinden önce değerlerinize baktırıp sonra doktorunuzun veya diyetisyeninizin de önerisiyle gıda takviyesi kullanmak gece atıştırmalarınızı minimuma indirecektir.


Reaktif hipoglisemi,addison hastalığı,gebelik ve pms gibi durumlarda tatlı veya tuzlu isteğinin artması normal bir durumdur.Gebelikte istifra etme sonucunda dehidrasyon fazla olduğundan vücut tuzlu yiyecekler tüketmek ister,addison hastalığında vücut yeterince hormon üretemez düşük tansiyon problemi yaşanır ve bu problem devamında tuzlu yeme isteği getirir.Bu gibi durumlar olağandır ve endişe edilmemelidir.