Ekonomi

Tarım arazilerinde kiralama dönemi başlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin daha verimli kullanılması ve kullanılamayan arazilerin üretime kazandırılması amacıyla bir yol haritası belirledi.

Abone Ol

Tarım arazilerinin verimli kullanılması için kiralam sistemine geçilecek. Buna göre, 2024 ve 2025 üretim yıllarında işlenmeyen tarım arazileri tespit edilecek ve 2025'in son çeyreğinde ilk kiralama yapılacak.

Ayrıca, Türkiye genelinde arazi toplulaştırma çalışmaları devam ederek 1961'den 2002'ye kadar 4,5 milyon dekarda arazi toplulaştırma çalışmalarının tescili tamamlandı. 2003'ten bu yılın sonuna kadar toplulaştırması tamamlanan alanın 72,7 milyon dekara yükselmesi bekleniyor. Ülkede 9,3 milyon hektarlık 440 büyük ova sit alanı koruma altında bulunuyor, ve bu sayının 500'e çıkarılması için çalışmalar devam ediyor.

Ayrıca, arazi kullanım planlaması ve yönetimi kapsamında su potansiyeli ve toprak veri tabanı esas alınarak, arazi özellikleri gözetilerek, kullanım planları, plan açıklama raporları ve plan hükümlerinin yıl sonuna kadar onay aşamasına getirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda, 2022'de başlatılan 1/5000 ölçekli arazi kullanım planlaması çalışmalarının 7 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

Tarım arazilerinin verimli kullanımına yönelik bu önlemlerle birlikte, işlenmeyen tarım arazilerinin tespit edilerek üretime kazandırılması için yeni bir adım atılacak. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda yapılan değişiklikle, hisselilik, mülkiyet ihtilafı, göç gibi nedenlerle üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla, kira bedellerinin maliklere ödenmesi koşuluyla Bakanlık eliyle tarımsal üretim amaçlı kiralanması sağlanacak. Bu çalışmalar çerçevesinde, 2024 ve 2025 üretim yıllarında işlenmeyen tarım arazilerinin tespiti yapılacak ve 2025'in son çeyreğinde ilk kiralama gerçekleştirilecek.

Ayrıca, su kaynaklarının tarımsal faaliyetlerden kaynaklı kirliliğe karşı korunmasına yönelik olarak Nitrat Eylem Planı uygulanacak. Bu kapsamda, arazi, gübreleme, hayvansal gübre, ve sulama yönetimleri konularında toprak ve su kaynaklarının korunmasına yönelik tedbirler içeren bir plan hazırlandı. Nitrat Eylem Planı ile tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğinin tespiti ve nitrata hassas bölgelerin belirlenmesi amaçlanıyor. Bu planın uygulanmasıyla toprak ve su kaynaklarının korunmasına yönelik önlemler alınacak.