Dünya

Suriye’deki Dürziler İsrail yönetimini tercih ediyor: Daha az kötülüğü seçtik

Suriye’deki Dürzilerin İsrail’den yana tavır aldığı iddia edildi. 8 Aralık’ta İsrail, Suriye sınırında yer alan Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeye asker konuşlandıracağını resmen açıkladı.

Abone Ol

The Times of Israel gazetesi, Suriye’nin Hader köyünde yaşayan Dürzi topluluğunun, sosyal medyada yayılan bir videoda İsrail yönetimi altına girme taleplerini dile getirdiğini belirtti.

Videoda, kimliği açıklanmayan bir kişinin, köy sakinlerine “daha az kötülüğü seçme” çağrısı yaptığı görülüyor. Bu kişi, “Evet, İsrail’e Golan Tepeleri’nin ilhakını istemek kötü olarak kabul edilebilir, ancak bu, üzerimize gelen kötülükten çok daha hafif bir kötülük” ifadelerini kullanıyor. Videonun Arapça olduğu, ancak İngilizce altyazılar içerdiği aktarıldı.

Rus resmi haber ajansı TASS’ın aktardığına göre aynı kişi, “Onurumuzu korumak adına Golan’a ilhak edilmeyi istedik” diyerek Kuneytra vilayetindeki tüm Dürziler adına konuştuğunu iddia etti. “Çevredeki herkesi, Golan Tepeleri’ndeki halkımıza katılmaya ve burada yaşayanların sahip olduğu özgürlük ve onurla yaşamaya davet ediyoruz” dedi. Ancak İsrail’deki Kan radyosu, bu videonun gerçekliğinin henüz doğrulanmadığını bildirdi.

DÜRZİ TOPLULUĞU VE GOLAN TEPELERİ

Dürziler, tarihsel olarak Şii İslam’dan ayrılarak kendi inanç sistemlerini benimseyen, sıkı bağlı bir etnik-dinsel topluluktur. Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün gibi ülkelerde yaşayan Dürziler, genellikle kendi içlerine kapalı bir yaşam sürdürür. İsrail’deki Dürziler, ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşamakta ve Yahudilerle birlikte İsrail ordusu ve polis teşkilatında görev almaktadır. Ancak 1967’deki Altı Gün Savaşı’nda İsrail’in Golan Tepeleri’ni kontrol altına almasına rağmen, bölgedeki Dürzilerin çoğunluğu Suriye vatandaşlığını korumayı tercih etmiştir.

SURİYE’DEKİ SON GELİŞMELER

Suriye’deki silahlı muhalif gruplar, Kasım ayı sonunda Halep ve İdlib bölgelerinde rejim güçlerine karşı büyük bir saldırı başlattı. 8 Aralık’ta muhalifler başkent Şam’a girerken, Devlet Başkanı Beşar Esad istifa ederek ülkeyi terk etti. Ardından, 10 Aralık’ta İdlib vilayetinde kurulan geçici hükümetin lideri Muhammed el-Beşir, geçiş sürecinin 1 Mart 2025’e kadar devam edeceğini açıkladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, Suriye’deki bu gelişmelerin ardından Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeye asker sevk ederek sonsuza kadar bizim demişti.