Temmuz ayında, son 6 aylık enflasyon yüzde 24,73 olarak açıklandı ve bu oran, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine aynı oranda maaş artışı olarak yansıtıldı. Memur ve memur emeklileri ise toplu sözleşme ile birlikte yüzde 19,31 oranında zam aldı. Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde yılın üçüncü enflasyon raporunu duyurdu.

Raporda, 2024 yılı için daha önce yüzde 38 olarak öngörülen enflasyon tahmini korundu, üst sınır ise yüzde 42 olarak açıklandı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonda düşüş beklentisi içinde olduklarını belirterek, tahminlerinde bir değişiklik yapmadıklarını söyledi.

Bu yıl sonu tahminleri doğrultusunda emeklilerin ve memurların alacakları zam oranları hesaplanabiliyor. Yüzde 38 ve yüzde 42 olarak belirlenen tahminler, 6 aylık enflasyon oranlarını da şekillendiriyor.

Eğer yıl sonunda Merkez Bankası'nın yüzde 38'lik tahmini gerçekleşirse, memurlar ve memur emeklileri çok küçük bir enflasyon farkı alacak. Takvim gazetesinde yer alan habere göre, Ocak ayında memurlar ve memur emeklilerine toplu sözleşme gereği yüzde 6 oranında zam yapılacak.

Çiftçilere yaklaşık 2 milyar lira tarımsal destek ödemesi yapılacak Çiftçilere yaklaşık 2 milyar lira tarımsal destek ödemesi yapılacak

Yüzde 38'lik tahmin gerçekleşirse, memurların ve memur emeklilerinin maaş artışı enflasyon farkıyla birlikte yüzde 6,62 olacak. Ancak yüzde 42'lik üst sınır gerçekleşirse, zam oranı yüzde 9,70'e kadar çıkabilecek ve burada 3,70 puanlık bir enflasyon farkı oluşacak.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ NE KADAR ZAM ALACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışları da aynı tahminlere göre hesaplanıyor. Bu emekliler, son 6 ayda oluşan enflasyon kadar zam alıyorlar. Eğer yüzde 38'lik tahmin gerçekleşirse, 6 aylık enflasyon oranı yüzde 10,65 olarak gerçekleşecek ve emekli maaşlarına bu oranda bir zam yansıyacak. Yüzde 42'lik üst sınır gerçekleşirse, 6 aylık artış oranı yüzde 13,95 olacak.

Bu tahminler, gerçekleşecek enflasyon oranlarına göre yeniden değerlendirilecek ve kesin rakam, 3 Ocak'ta açıklanacak Aralık ayı enflasyon verileriyle birlikte netleşecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ