Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışlarında uyguladığı 6 ay 6 bin kilometre kuralını, motosikletlere de uygulamaya karar verdi. Bu kurala göre, bir motosikleti satın alan kişi, 6 ay veya 6 bin kilometre boyunca o motosikleti başkasına satamayacak. Bu yönetmelik, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Motosiklet fiyatlarında yüzde 20 düşüş bekleniyor

Motosiklet piyasası, uzun süredir aşırı fiyat artışlarıyla gündemdeydi. Özellikle pandemi döneminde motosiklete olan talep artmış, ancak arz yetersiz kalmıştı. Bu da ikinci el motosiklet fiyatlarının fahiş seviyelere çıkmasına neden olmuştu.

Nio'dan elektrikli otomobilde 1000 km menzili aşacak buluş Nio'dan elektrikli otomobilde 1000 km menzili aşacak buluş

Ticaret Bakanlığı'nın aldığı karar, bu duruma bir çözüm getirecek gibi görünüyor. Motosiklet satıcıları, bu kararla birlikte ikinci el motosiklet fiyatlarında yüzde 20'ye varan bir düşüş beklediklerini söylüyor. Ayrıca, yatırım amaçlı veya al sat yapmak için motosiklet alanların da piyasadan uzaklaşacağını belirtiyor.

Sıfır motosiklete talep artacak

Motosiklet satıcısı Yılmaz Kahraman, ikinci el motosiklet piyasasının durgun olduğunu, bunun da fiyatların yüksek olmasından kaynaklandığını ifade ediyor. Kahraman, Resmi Gazete'de yayınlanan kararı olumlu bulduğunu ve karar sonrası vatandaşların ikinci el motosiklet yerine sıfır motosiklete yöneleceğini düşünüyor.

Kahraman, "Tabi bu durum sonrası belirli bir süre sonrası ikinci el motor alımlarında da hareketlilik başlayacaktır. İkinci el motor fiyatlarında yüzde 20 kadar gerileme bekliyoruz. Tabii bu karar sonrası yatırımlık için al sat yapmak için fazladan motor alanları piyasadan silecektir. Çünkü 6 ay ve 6 bin kilometre kadar motoru satamayacaklar bu da etken olacaktır. Bunun örneğini ikinci el otomobil piyasasında gördük. Motosiklet piyasasında da göreceğiz. Biz devletimizin aldığı kararı olumlu buluyoruz." diyor.

Kaynak: İHA