Özellikle ICBC ve ChatGPT gibi büyük kurumların siber saldırılara maruz kalması, bu tehdidin boyutlarını daha da artırıyor. Siber suçların ekonomik maliyetinin 2025 yılına kadar yılda 10,5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Riskler Raporu'na göre, siber güvenlik, şu anda ve gelecekte en önemli 10 riskten biri olarak öne çıkıyor. Siber Güvenlik Uzmanı Baran Erdoğan, bu konuda yaptığı değerlendirmede, siber saldırıların yeni çağın en yaygın ve kolay gerçekleştirilen suç aktiviteleri olduğunu vurguluyor.

Erdoğan'a göre, dijitalleşme, internetin hayatın her alanına nüfuz etmesi ve karmaşıklaşan teknoloji altyapıları, insan hayatında yeni bir dönemi başlatıyor. Bu süreçte yapay zeka teknolojilerinin de bu dijital ortama entegre olmasıyla insan zekası ve yapay zekanın ortak zemin bulduğu saldırılar gerçekleşebilir. Erdoğan, önümüzdeki dönemde siber saldırıların bir kısmının yapay zeka tarafından gerçekleştirilebileceğini öngörüyor.

Siber saldırıların ekonomik sonuçları konusunda Erdoğan, zararların milyar dolarlar seviyesinde olduğunu belirtiyor. Sadece kurumlara verilen ekonomik zararların yanı sıra veri sızıntıları sonucu bireylerde dolandırıcılık veya özel hayat ihlali gibi zararlar da yaşanabiliyor. Erdoğan, kurumların bütüncül bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini ve siber güvenlik stratejilerinin tüm saldırı yüzeylerini kapsamasının önemli olduğunu vurguluyor.

Yüksek dijitalleşmeye sahip firmalar için en büyük tehditlerden birinin siber saldırılar olduğunu belirten Erdoğan, yapay zeka ile gerçekleştirilecek saldırıları engellemenin zorlaşacağını ve bu nedenle yapay zeka destekli savunma sistemlerinin gelişmesinin gerekeceğini ifade ediyor.

Kaynak: (AA)