Şeyh Ali Semerkandî Meşesi zamanın şahidi

Ağaç ve insan ilişkisi tarih gibi süreklidir. İnsanın hayat yolculuğu hakikati aramak, ona ulaşmak tekamül sürecine ulaşana kadar da hakikatle savaşmakla geçer.

Abone Ol

Semerkandî Ağacı'nın gölgesindeyim. 607 yaşında bir meşe ağacının altında mekân ve zamanla diyaloğa giriyorum. Ruhum, ağacın gölgesinde her yüzyıl ile birlikte değişen  insan halkasının havasını teneffüs ediyor. İç içe huzur daireleri ve ortasında kendi yüzyılım, kendi gerçeğim, hür ruhumla ağacı dinliyorum. Peygamber Efendimiz'in, "Hakikat mü'minin kaybolmuş malıdır, nerede bulursa alır." buyruğuna uyarak ağacın gölgesinde hakikate susayan ruhumla baş başayım. 

Semerkandî Ağacı, köklerinden dallarına yapraklarına değin büyüleyici bir güzelliğe sahip diriliş muştusu gibi bu hissi duyabilenler su gibi sessiz, sakin kendilerini huzurun akışına bırakıyorlar. Şeyh Ali Semerkandî'nin ifadesi ile "Sevgili (Allah) kalp vadisine inince, yabancılar oradan çıkıp giderler." Semerkandî Ağacı vadisinde tefekkürün hazzına varıyorum. 

Semerkandî Ağacı, Çamlıdere halkı için aşk, yol, anlam, ses olmuş. Zaman ve tarih insanlara Semerkandî Ağacı ile temas ediyor. Şeyh Ali Semerkandî Hazretlerinin ağacıngölgesinde talebelerine dersler verdiği  söylenmektedir. İlim ve kültür ocağı, zanaat merkezi konumunda olan zaviyenin yüzyıllık şahidi meşe ağacı. 

Meşenin kökü ile geçmiş zaman şimdiye taşınıyor, "Dem bu demdir, dem bu demdir dem bu dem" sırrı ile yaşadığı çağın adamı olanların değil, "dem" in adamı olanların hayat tecrübelerinden feyiz alınıyor. 

Şeyh Ali Semerkandî Özlü Güzel Sözleri

*Düşünmek en yüksek ibadettir.
*Yeniden inşa etmek, varolanı onarmaktan daha kolaydır.
*Niyet hayır, akıbet hayır.
*Yeryüzü ve gökler adalet sayesinde ayakta durur.
*Adalet bütün erdemlerin başıdır.
*Cihan bağında ey akıl budur makbul insu cin, ne senden kimse incinsin ne sen kimseden incin.
*Doğru olan yolda yürüyen kaplumbağa, eğri yolda koşan attan başarılıdır.