Yıllardır birçok uzman İstanbul’da 7’nin üzerinde deprem beklendiğini söylüyor ve buna yönelik tedbirlerin acil bir şekilde alınması gerektiğini belirtiyor.
Deprem uzmanlarının çoğu bu konuda hemfikir fakat Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ezber bozan açıklamalara imza atıyor. Geçtiğimiz günlerde Üşümezsoy, Marmara Denizi’nde büyük depremin beklendiği fay hattının ölü olduğunu büyük bir deprem tehlikesi yaratmadığını iddia etmişti.
NACİ GÖRÜR: HER ÖNÜNÜZE GELENE MİKROFON UZATMAYIN
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un bu açıklamasına Prof. Dr. Naci Görür’den tepki geldi. Sözcü Gazetesi’nden İpek Özbey’e açıklamalar yapan Görür, sert konuştu.
Görür, “Her önünüze gelene mikrofon uzatmayın. Yazık, günahtır. İnsanların vebalini alırsınız. Çünkü deprem olmayacak diyenlere inanmak herkesin daha çok işine gelir, kulağa daha hoş gelir. Dolayısıyla bu arkadaşların özgeçmişine girsen hiçbir yayınları yok. Hayatları boyunca bir uluslararası dergide yayın yapmamışlar. Bunların yayın dediği kendin pişir kendin ye.” dedi.
MARMARA HAKKINDA KONUŞMAK İÇİN VERİ TOPLAMAK LAZIM
Görür, ayrıca Marmara hakkında konuşmak için gerekli olan teknoloji, olanak, yeraltı, deniz üstü bütün çalışmaları ve verileri toplamanın bir kişinin yapabileceği bir şey olmadığını belirtti.
Görür, “Sonra Marmara hakkında konuşuyoruz. Marmara hakkında bir şey söylemek için, teknoloji, olanak, yeraltı, deniz üstü bütün çalışmaları ve verileri toplamış olmak lazım ki bu bir kişinin yapabileceği bir şey değil. Donanımlı araştırma gemilerinin yapabileceği, milyonlarca Euro’ya mal olacak, dünyadan uzmanların gelip yorumlayabileceği bir şey. Bu kişiler hayatlarında Marmara’ya bu anlamda ayaklarını sokmamışlar.” ifadelerini kullandı.
UZMAN DEDİKLERİ BİLİMSEL DEĞİL
Görür, son olarak Üşümezsoy ve onun gibi konuşanların uzman olmadıklarını, bilimsel bir çalışma yapmadıklarını ve uluslararası saygın bir dergide yayınlanmış bir çalışmalarının olmadığını söyledi.
Görür, “İsim vermeyeceğim ama onlar uzman değil. Bilimsel de değil. Uzman dediğin zaman konuştuğu konu üzerinde çalışmış, gözlem yapmış, veri toplamış, o verileri incelemiş, yorumlamış, bilim süzgecinden geçmiş, çalışması uluslararası saygın bir dergide yayınlanmış olmalı. Bu bilimsel bir çalışmadır ve dolayısıyla bir uzmanın yapabileceği bir şeydir.” sözlerini ekledi.