Türk Savunma Sanayii Zirvesi ile sektörde bugüne kadarki en geniş katılımlı buluşmalardan biri gerçekleştirilecek.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından ilk kez düzenlenecek Türk Savunma Sanayii Zirvesi, 12-13 Aralıkta Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi`nde yapılacak.
Konsepti 'Küresel GüçTürkiye' olarak belirlenen zirvenin birinci gününde Girişim-Yatırım-İhracat Zincirinde Savunma Sanayii Paneli gerçekleştirilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın silah ithalatına olan bağımlılığı azaltabilmek için geliştirdiği strateji, Türk silah üreticilerinin kârını yüzde 24 oranında artırmasını sağladı.
Savunma sanayiinin önemli ihraçkalemlerinden biri haline gelen T129 ATAK Helikopteri, Pakistan dan sonra Filipinlere satılıyor. T129 ATAK taktik keşif ve taarruz helikopteri, Pakistan`ın ardından Filipinler`e de ihraçedilecek. Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, hava kuvvetlerinin taarruz helikopteri olarak T129 ATAK`ı seçtiğini açıkladı. General Lorenzana, bütçelerinin 8 ila 10 adet arasında platform almaya yettiğini açıkladı. Filipin Hava Kuvvetleri, Saldırı Helikopteri Edinme Projesi kapsamında 24 adet taarruz helikopteri satın almayı öngörüyordu. Ancak Lorenzana, bütçe yetersizliğinden ötürü ancak 8 ila 10 adet arasında ATAK satın alabileceklerini duyurdu.
Türkiye, Pakistan la da 30 adet ATAK satışını öngören bir anlaşma imzalamıştı. Zorlayıcı iklim ve coğrafya koşullarına uygun olarak geliştirilmiş tasarımıyla T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri, yeni nesil görev ve silah sistemleri ve sınıfındaki en üstün performans ve manevra özellikleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı envanterinde kullanılıyor. ATAK, bu özellikleriyle küresel pazarlardaki rekabette en önemli oyuncular arasında yer alıyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Savunma ve Havacılık Sanayii`nde bu yılın 10 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 14.4 artışla 1 milyar 553 milyon 804 bin dolarlık ihracat yapıldı. İhracat artışlarında en dikkat çeken ülkelerin başında ise Ocak-Ekim döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1479 artışla 150 milyon 514 bin dolar ihracatın yapıldığı Türk savunma sanayisinin zırhlı kara araçlarını tercih eden Umman oldu.
Dünyada silah üretiminin yarısından fazlası ABD`li şirketler tarafından yapılıyor.
Dünyanın önde gelen 100 savunma sanayi şirketi arasında ilk sırada yine ABD li Lockheed Martin bulunuyor. Geçen yıl 44 milyar dolarlık satış yapan Lockheed Martin, SIPRI sıralamasında açık arayla ilk sırada yer alıyor.
Lockheed Martin in satışta elde ettiği başarı, ABD silahlı kuvvetlerinin savunma ürünlerine olan ihtiyacına ve şirketin ordu için farklı silah sistemleri üretmesine dayanıyor. Bu ürünler arasında 'F-35 Lightning' tipi savaş uçakları ile 'C-100 Hercules' tipi nakliye uçakları yer alıyor.
Dünyada silah üreten şirketler arasında ikinci sırada Boeing bulunuyor.
Amerikan savunma sanayiinin en iyi müşterisi sürekli yeni silahlara ihtiyaçduyan ve uçak gemisi gibi son derece pahalı sistemlerin maliyetini karşılayabilen ABD ordusu. Rusya ve Çin gibi ülkelerle yapılan rekabet de silahlanma yarışını körüklüyor. Lockheed Martin, mevcut bütün radar sistemlerinden geçebilen, son derece pahalı bir 'hipersonik füzenin' geliştirilmesi için çalışmalar yapıyor. Rusya ve Çin in ses hızını aşan, bu tip füze sistemleri bulunuyor. Silahlanma yarışı artık uzayı da kapsıyor, Donald Trump gelecekte kuracağı 'Uzay Gücü' etkin olmak istiyor. ABD, rekor düzeyindeki bütçe ile gelecek yıl silahlanmaya 716 milyar dolar ayırmayı planlıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, Temmuz ayında Boeing e iki yeni başkanlık uçağı Air Force One ın üretimi için sipariş verdi. Başkanlık uçaklarının üzerindeki açık mavi-beyaz renklerden vazgeçen Trump fiyatta indirim sağladı. Uçakların fiyatı yaklaşık 3 milyar 900 milyon euro olarak belirlendi.
Almanya nın da ortağı olduğu Airbus da bulunuyor. Airbus, Avrupa daki bir çok ülkenin ordusu için 'A400 M' tipi nakliye uçakları üretiyor.
Batı Avrupa da silah üreten ülkeler arasında İngiltere birinci, Fransa ise ikinci sırayı alıyor. İngiltere deki dev şirket BAE Systems, 83 bin çalışanı ile dünyanın en büyük beş şirketi arasında sayılıyor. BAE Systems, Suudi Arabistan gibi ülkelere satılan 'Eurofighter Typhoon' tipi savaş uçaklarının üretimine katkı sağlıyor.
3 milyar 400 milyon dolar satış yapan Düsseldorf merkezli Rheinmetall, 25 inci sırada bulunuyor.
Dünyanın önde gelen 100 silah üreticisi arasında dört Alman şirketi bulunuyor. Rheinmetall in yanı sıra Thyssenkrupp ve Krauss-Maffei Wegmann, Alman ordusu için denizaltı, savaş gemisi, tank ve zırhlı araçlar üretmenin yanı sıra ürünlerini ihraçda ediyor. 2017 yılında her üçfirma da kârını artırdı. Münih yakınlarında bulunan ve elektronik savaşta kullanılan sensör ve radarların üretimini yapan Hensoldt ise listeye yeni giren bir şirket. Ancak silah ve savunma ürünlerinin ihracatı Almanya nın dış ticaretinde küçük bir rol oynuyor. Bu ürünler, Almanya nın toplam ihracatının sadece yüzde 1 ini oluşturuyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin in orduyu modernleştirme programı nedeniyle savunma sanayinde faaliyet gösteren Rus şirketler de SIPRI sıralamasında üst sıralara yükseldi. Rus savunma sanayii şirketi Almaz-Antey SIPRI listesinde ilk 10 sırada yer aldı.
Çin de silah üreten üçşirket çok üretim yapıyor. Ancak bu şirketler, silah satışı konusundaki veri açıklamaktan kaçındıkları için sıralamadaki yerinin, net olarak tespiti zor.
Savunma sanayimizdeki bu gelişmeler bizi tabi ki memnun ediyor.