Dicle Elektrik, Şanlıurfa’da son 10 yıl içinde gerçekleştirdiği 6,7 milyar TL’yi aşan yatırımlarla elektrik dağıtım hizmetlerinde önemli iyileştirmeler sağladı. Dağıtım şirketi, kent merkezinde kayıp kaçak oranını bu yıl yüzde 23’e kadar düşürdü. Konuyu değerlendiren Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Kayıp kaçak oranlarındaki bu azalmayla, enerji israfını önledik ve bölge ekonomisinde milyonlarca liranın geri kazanılmasını sağladık. Bununla birlikte elektrik tüketiminde daha adil bir dağılımın sağlanmasına katkıda bulunarak, kayıt dışı tüketimin neden olduğu ekonomik yükün hafifletilmesine öncülük ettik” dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 6 ilde elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, Şanlıurfa’daki yatırımlarıyla ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirdi. Şehirde şebeke yatırımları, aydınlatma, sayaç ve teknoloji yatırımları devam ederken sadece 2024 yılında yapılan toplam yatırım miktarı 3,5 milyar TL’yi buldu. Şirket, kayıp kaçak oranları ve elektrik kesinti sürelerindeki düşüşlerle sağlanan başarıyı, kırsal ve tarımsal sulama alanlarında da hayata geçirilecek projelerle devam ettirmeyi hedefliyor.

Enerji altyapısı yatırımlarla güçleniyor

Dicle Elektrik, Şanlıurfa’nın enerji altyapısını modernize etmek ve güçlendirmek amacıyla son 10 yılda 6,7 milyar TL’yi aşan yatırımlar gerçekleştirdi. Bu yatırımlar, enerji dağıtım şebekelerinden aydınlatma sistemlerine, sayaçlardan modüler hücrelere kadar geniş bir alanı kapsadı. Sadece şebeke yatırımları için harcanan 4,7 milyar TL’lik yatırımın, bölgenin enerji dağıtım kapasitesini artırarak kesinti sürelerinin azalmasına ve kayıp kaçak oranlarının düşmesine doğrudan katkı sağladığını ifade eden Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Şanlıurfa’nın enerji altyapısını sadece bugünün değil, yarının ihtiyaçlarına da yanıt verecek şekilde güçlendirmek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Kayıp kaçakta düşüş, ekonomiye katkı

Dicle Elektrik, Şanlıurfa’ya yönelik altyapı yatırımlarıyla enerji dağıtımında kayıp kaçak yüzdelerini önemli bir oranda azalttı. Bu kapsamda 2016 yılında yüzde 45 seviyelerinde olan Şanlıurfa merkezdeki kayıp kaçak oranı, 2024 yılında yüzde 23’e kadar düşürüldü. Diğer yanda “kaliteli, kayıpsız ve kesintisiz” olarak adlandırılan 3K alanlarında ise kayıp kaçak oranı yaklaşık yüzde 13’e kadar geriledi. Bu başarının sadece enerji kaynaklarının daha verimli kullanımını sağlamakla kalmadığını kaydeden Yaşar Arvas, aynı zamanda bölgenin ekonomik dinamizmine de önemli bir ivme kazandırdıklarını söyledi. Arvas, “Kayıp kaçak oranlarındaki bu azalmayla, enerji israfını önledik ve bölge ekonomisinde milyonlarca liranın geri kazanılmasını sağladık. Bununla birlikte elektrik tüketiminde daha adil bir dağılımın sağlanmasına katkıda bulunarak, kayıt dışı tüketimin neden olduğu ekonomik yükün hafifletilmesine öncülük ettik. Kent merkezinde elde ettiğimiz bu başarıyı, kırsal ve tarımsal alanlara da taşımayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Tarımsal sulama alanlarında enerji güvenliği sağlanacak

Siverek’teki kazada ölen öğretmen eğitim camiasını yasa boğdu Siverek’teki kazada ölen öğretmen eğitim camiasını yasa boğdu

Dicle Elektrik, enerji güvenliğini kırsal ve tarımsal sulama alanlarına da taşımayı hedefliyor. Türkiye genelindeki elektriğe dayalı tarımsal sulamanın önemli bir kısmının Şanlıurfa’da yapıldığını ifade eden Arvas, “Yaz döneminde kayıt dışı trafolar kullanılarak aşırı düzeyde kaçak elektrik tüketilmesi sebebiyle şebekelerimiz bu durumdan ciddi biçimde zarar görüyor. Bu da bildirimsiz uzun süreli kesintilere neden olabiliyor. Büyük bir ekonomik kayba da neden olan kayıt dışı tüketimin önüne geçtikçe kesinti sürelerini de düşürmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

Arvas, altyapı iyileştirmeleriyle bölge halkına daha güvenilir, kesintisiz ve sürdürülebilir bir enerji arzı sunmaya kararlılıkla devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: iha