Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde yapılan 'MEB Gastronomi Festivali Ve Yemek Yarışması’nda Siirt Zübeyde Hanım MTAL 30 okulu Türkiye şampiyonu oldu.

Siirt mutfağı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin zengin ve meşhur mutfaklarından biridir. Farklı kültürlerin etkileşimiyle şekillenmiş olan bu mutfak, geleneksel Ortadoğu mutfağından gelen lezzetlerle harmanlanır. Siirt mutfağı, lezzetli ve özgün yemekleriyle keşfedilmeyi bekleyen bir mutfak hazinesidir. Bu yöresel lezzetleri denemeden Türkiye mutfağını tam anlamıyla deneyimlemiş sayılmazsınız.

Whatsapp Image 2024 05 04 At 13.46.29 (1)

Lezzet yolculuklarım boyunca birçok mutfağı keşfettim, araştırdım ve anlattım. Bu mutfaklarda ilk dikkatimi çeken her zaman et yemekleri olmuştur. Çünkü bana göre, bir mutfağın ruhunu anlamak için etin nasıl pişirildiğine bakmak gerekir. Etin iyi yapıldığını gördüğüm her mutfak, benim için bir tercih sebebidir. Güneydoğu Anadolu mutfağının et yemekleri ise şahane lezzetiyle dillere destandır. Bu bölgenin her köşesinde, etin ustalıkla pişirildiği ve damağınızda unutulmaz bir tat bıraktığı birçok lezzet bulabilirsiniz.

Whatsapp Image 2024 05 05 At 00.01.44

Ancak bir mutfak var ki, etin pişirilme tekniği ve lezzetiyle adeta tüm övgüleri hak ediyor. Bu mutfak, Siirt mutfağıdır. Siirt mutfağında kuyuda ateşin buharında pişirilen et, sadece bir yemek değil, bir sanattır ve Siirt’te et, adeta bir lezzet şölenidir. 

Varak Keek

Büryan Kebabı, kuyuda pişirilen kuzu etinin yumuşaklığı ve lezzetiyle sizi adeta büyüleyecektir. Perde Pilavı, Pırtike Çorbası, mumbar, Varak Keek ve Kitel gibi yöresel lezzetleri de Siirt mutfağının hazinelerinden sadece birkaçıdır.

Perde Pilav

Perde Pilavı: Fes şeklinde özel bakır tencerelerde pişirilen Perde Pilavı, özel hamuruyla ve badem içi süslemeleriyle öne çıkar.

Pırtike Çorbası: ıspanak, pirinç ve nohutla yapılan Pırtike Çorbası, Siirt’e has genellikle kitel ile içilen doyurucu ve besleyici bir çorbadır.

Pırtike Çorbası

Siirt'e özgü tatlılar arasında bulunan Varak Keek normal sertlikte hazırlanan hamur, yufka yapılarak dilimlenir ve kurutulur ve pekmezle pişirilerek üzerine ceviz eklenir. 

Siirt yemekleri birinci oldu

Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde yapılan 'MEB Gastronomi Festivali Ve Yemek Yarışması’nda Siirt Zübeyde Hanım MTAL 30 okul arasından 1.secilerek Türkiye şampiyonu olmuştur. Yarışmaya Pirtike Çorbası, Perde Pilavı ve Varak Keek yöresel lezzetleriyle katılıp birinciliği elde ettiler. Yarışma ekibi; danışman öğretmen Canan Balci ve öğrenciler Zeynep Mamiş, Yüsra Görhan ve Feyza Açıkca'dan oluşuyordu. Okul müdiresi Sevda Onay ve Yiyecek İçecek Hizmetleri öğretmeni Ecenur Malçok da yarışmacı ekibin destekçileri idi. 

1.221 adet yarışmacı öğrenci 

MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışmasına 407 ekibin başvurusu kabul edilerek yapıldı. Türkiye genelinde 1.221 öğrenci ve 407 öğretmenin katıldığı yarışmadan 30 ekip finale kaldı.  Birinci Siirt Zübeyde Hanım MTAL oldu. Edirne Dr. Sadık Ahmet MTAL ikinci, Adana Nezihe Yalvaç MTAL öğrencileri ise üçüncü oldu. Dereceye giren öğrenciler, bıçak seti hediyelerini Bakan Tekin'in elinden aldı. 

Whatsapp Image 2024 05 05 At 00.01.42 (1)

Dereceye girenlere ödüllerini Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin verdi

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İSOV Dinçkök Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Final Töreni'nde dereceye giren gruplara ödüllerini verdi. Bakan Tekin, törendeki konuşmasında bu etkinliği, Türkiye genelinde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesindeki okullarda yaptıkları güzel projelerden biri için icra ettiklerini söyledi. Yarışmayı 28 bölgede, 81 ilden öğrencinin ve toplam 407 grubun katılımıyla gerçekleştirdiklerini aktaran Tekin, grupların danışmanlığını yapan öğretmenlere, öğrencilere öğretmenlik dışında ablalık, ağabeylik, takım liderliği yaptıkları için, öğrencilere de öz güvenleri ve cesaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Whatsapp Image 2024 05 05 At 00.01.43 (3)

Gençler arasında gastronomiye bir ilgi var

Tekin, gençler arasında özellikle gastronomi ve mutfak sanatlarına yönelen bir ilginin farkında olduklarına işaret ederek, "Bunun sebepleri üzerinde konuşulabilir ama özellikle televizyonlarda popüler hâle gelen mutfak sanatlarıyla ilgili yarışmaların gençler arasında bu konuda cesareti, arzuyu, isteği artırdığını tahmin ediyorum. Biz de bu cesarete, heyecana ortak olmak için yaklaşık beş altı aydır bir proje üzerinde çalışıyoruz. Meslek liselerimizin belli temalar üzerinde yoğunlaşmasını istediğimiz, daha önce 2014 yılında başlattığımız projeyi, beş altı ay önce gastronomi üzerine odaklanmış bir tematik meslek lisesi inşa etmek üzere kurguladık." ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2024 05 05 At 00.01.43 (2)

Sonuç olarak

Gastronomi alanında yapılan bu yarışmaları ve MEB’in desteklerini çok değerli buluyorum. Şeref Büryan’ın yöneticisi Levent Avcı tarafından haberdar edildiğim bu toplantıyı bir gastronomi yazarı olarak yakından takip etmek isterdim. Memleketim olan Siirt’in birinci olması dolayısıyla bu yazıyı yazdım. Ancak dereceye giren iller dışında, 81 ilden mesleki teknik ortaöğretim kurumlarında, yiyecek içecek hizmetleri alanındaki öğretmen ve öğrencilerin, mutfak sanatlarındaki ustalıklarını gösterme imkânı bulmaları çok iyi oldu. Katılan tüm ekipleri kutluyorum.