Güncel

Şam'dan Türkiye'ye normalleşme mesajı: Beşar Esad Türk askerine dikkat çekti

Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik çağrısına, Beşar Esad'dan olumlu bir yanıt geldi.

Abone Ol

Normalleşme sürecinin ilk adımlarında Esad rejimi, Suriye ve Türkiye'nin güvenlik ve istikrarının sağlanması için 2011 öncesi duruma dönülmesinin önemini vurgulamıştı. Pazar günü Halk Meclisi'nde konuşan Beşar Esad, Suriye topraklarında bulunan Türk askerine yönelik açıklamalarıyla dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington'daki NATO Liderler Zirvesi sonrası yaptığı "Suriye ile normalleşmeye yönelik somut adımlar yakın bir zamanda beklenebilir" açıklaması, Türkiye-Suriye ilişkilerine yeniden odaklanılmasına yol açtı. Ankara'nın mesajına prensipte olumlu yaklaşan Beşar Esad rejimi, Suriye'nin güvenlik ve istikrarının sağlanması için 2011 öncesi statükoya dönülmesi gerektiğini belirtmişti.

ŞAM'DAN TÜRKİYE'YE ÖNEMLİ MESAJLAR

Normalleşme sürecinin gündeme gelmesiyle birlikte Rusya'nın da arabuluculuk çabalarıyla hız kazanan süreç hakkında Şam'dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Al Araby'nin haberine göre Beşar Esad, Pazar günü Suriye meclisinde yaptığı konuşmada Türkiye ile normalleşme sürecine dair önemli mesajlar verdi. Esad, Rusya, İran ve Irak'ın son dönemdeki arabuluculuk çabalarına atıfta bulunarak, "Arabulucuların ciddiyetine ve samimi çabalarına rağmen girişimlerde kayda değer bir ilerleme gerçekleşmedi" dedi.

TÜRK ASKERİ VARLIĞI VE GÖRÜŞMELERDE SON DURUM

Esad, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için Türk askerlerinin Suriye topraklarından çekilmesi ve terör gruplarına verilen desteğin sona erdirilmesi gerektiğini belirtti. Ancak bu koşulların, görüşmelere başlamak için bir "ön şart" olmadığının altını çizdi. Esad, "Türkiye güçlerini çekmezse görüşmelere başlamayacağız" şeklinde bir koşulun olmadığını belirterek, Türk askerinin çekilmesinin normalleşme sürecinde bir ön koşul olmadığını vurguladı.

Esad, her iki ülkenin egemenliğini garanti altına alacak ve gelecekteki müzakerelerin yol haritasını belirleyecek bir anlaşmanın imzalanması çağrısında bulundu.