Sağlık anksiyetesi nedir ve nasıl baş edilir?

Abone Ol

Sağlık anksiyetesi nedir ve nasıl baş edilir?

Sağlık anksiyetesi, ciddi bir sağlık sorunu yaşadığına dair aşırı ve mantıksız bir endişe duymak demektir. Bu durum, pandemi döneminde daha da artmıştır. Sağlık anksiyetesi yüksek kişiler, bedensel belirtilerini yanlış yorumlar ve doktorlara güvenmez. Bu da hayat kalitelerini düşürür. Sağlık anksiyetesi, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Ancak, psikoterapi ve farkındalık ile üstesinden gelmek mümkündür.

Sağlık anksiyetesi kimlerde görülür?

Sağlık anksiyetesi, halk arasında “hastalık hastası” olarak bilinen kişilerde görülür. Bu kişiler, sürekli olarak hastalık belirtileri gösterdiklerine inanır ve bunun için endişelenir. Bazı durumlarda, sıradan fiziksel belirtileri, ciddi hastalık belirtileri olarak algılar ve doktorlar aksini söylese de ikna olmaz. Bu kişiler için pandemi şartları, durumu daha da zorlaştırmıştır. Çünkü, hepimiz vücudumuzu daha çok dinlemeye ve öksürük, ateş, halsizlik gibi belirtilere karşı hassaslaşmaya başladık.

Sağlık anksiyetesi normal mi?

Sağlık anksiyetesi, olağandışı bir durum değildir. Özellikle, olağandışı durumlara verilen olağandışı tepkiler, olağandır. Bir virüs, gündemimizin bir parçası olmuşsa, elbette zihnimiz hastalık konusuyla meşgul olacaktır. Ayrıca, belirli bir düzeye kadar kaygı, aslında faydalıdır. Bizi erken önlem almaya, sağlığımız için gerekli adımları atmaya teşvik eder. Ancak, sağlık anksiyetesi yüksek kişilerde, kaygı seviyesi normalin çok üzerindedir. Bu da, gündelik hayatı ve ilişkileri olumsuz etkiler.

Sağlık anksiyetesinin nedenleri nelerdir?

Sağlık anksiyetesinin birçok nedeni olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Bedensel hislerinizi yorumlama konusunda başarısız olmak. Örneğin, uzun süre aç kaldığınız için hissettiğiniz baş ağrısını, beyin tümörünün belirtisi olarak düşünmek.
  • Aile bireyleriniz arasında sağlık anksiyetesi yüksek birisinin olması. Özellikle, çocukken hayatınızda sürekli hastalık endişesi duyan birisi olmuşsa, siz de bu eğilimde olabilirsiniz.
  • Küçükken ağır bir hastalık geçirmiş olmak. Bedensel belirtiler, sizin için diğer insanlara göre daha korkutucu olabilir.
  • Yaş ilerledikçe sağlık anksiyetesinin artması. Yaşlılıkla birlikte, sağlık sorunları daha sık görülmeye başlar. Bu da, sağlık anksiyetesini tetikleyebilir.

Sağlık anksiyetesi nasıl yenilir?

Sağlık anksiyetesi, üstesinden gelinemeyecek bir sorun değildir. Eğer durum, hayatınızı çok fazla etkiliyorsa, psikoterapiden faydalanabilirsiniz. Psikoterapi, sağlık inançlarınızı ve kaygılarınızı tespit etmenize ve bunları değiştirmenize yardımcı olur. Ayrıca, bedensel duyularınızı daha sağlıklı bir şekilde yorumlamanızı ve endişelerinizin sizi nasıl etkilediğinin farkına varmanızı sağlar. Kendinize ve sevdiklerinize zaman ayırmak ve ilişkileriniz üzerinde çalışmak da, sağlık anksiyetesi ile baş etmenin yolları arasındadır. Son olarak, altta yatan depresyon veya kaygı bozuklukları gibi farklı bir ruhsal sorununuz olup olmadığını araştırmak da önemlidir. Sorunu doğru tanımlamak, çözümün önemli adımları arasındadır. Yalnız olmadığınızı, çaresiz olmadığınızı unutmayın yeter!