Dünya

Rusya’nın BM elçisi: Batı’ya göre Filistinliler ikinci sınıf vatandaştır!

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) elçisi Vasily Nebenzya, Batı'nın Filistinlileri ikinci sınıf vatandaş olarak gördüğünü söyledi. Ayrıca, ABD'nin tutumu sonucunda BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen Orta Doğu kararının yalnızca insani duraklamalar öngördüğünü ve karar hükümlerinin uygulanmasını denetleyecek bir mekanizmanın bulunmadığını da kaydetti.

Abone Ol

Rusya Federasyonu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, Batı'nın Filistinlilerin çıkarlarını korumakla ilgilenmediğini, onları ikinci sınıf insanlar olarak gördüğünü belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Bu haftalarda son derece nahoş bir gerçek ortaya çıktı: Filistinliler Batı için ikinci sınıf insanlardır. Konseyin karar alırken karşılaştığı sorunların ana nedeni budur. Neredeyse iki aydır, uluslararası toplum, insani yardım kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve sıradan vatandaşlar, Konsey'den tarafların ateşi derhal kesmesini talep etmesi yönünde çağrıda bulunuyor. Rusya bunu gerilimi tırmandırmanın en başından beri söylüyor. Ancak bu çağrı henüz duyulmadı. Sürdürülebilir bir ateşkes sadece ahlaki bir zorunluluk değil, aynı zamanda düşmanlık koşullarında gerçekleştirilemeyecek etkili bir insani müdahalenin tek garantisidir.”

İttifakgazetesi.com'un Rus resmi haber ajansı TASS’ın konuyla ilgili haberinden öğrendiğine göre, Nebenzya açıklamasında, ABD'nin tutumunun bir sonucu olarak BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen Orta Doğu kararının yalnızca insani duraklamalar sağladığını ve karar hükümlerinin uygulanmasını denetleyecek bir mekanizmadan yoksun olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Başlangıçta doğru olan mesajının ABD'nin çabalarıyla aşırı derecede zayıflatıldığı ortaya çıktı ve bir ateşkes şartı içermediği gibi, ihtiyaç sahiplerine geniş ve engelsiz erişim sağlamak, yardım sağlamak için pratik önlemler de sağlamadı.”

15 Kasım'da BM Güvenlik Konseyi, Filistin-İsrail çatışma bölgesindeki çocuklara yardım etmeyi amaçlayan Orta Doğu'ya ilişkin Malta insani karar taslağını kabul etti. Konseyin 15 üyesinden 12'si belgeyi desteklerken, İngiltere, Rusya ve ABD çekimser kaldı. Konsey, Moskova'nın, düşmanlıkların sona ermesine yol açacak insani ateşkes çağrısında bulunan kararda yaptığı değişikliği reddetti.