Rus resmi haber ajansı TASS’a konuşan bir kaynak, Moskova'nın üslerin varlığını ve mevcut statüsünü koruma hedefiyle çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Kaynağa göre, geçici güvenlik garantileri alınmış durumda ve üslerin operasyonları olağan şekilde devam ediyor. Ancak, 9 Aralık'ta TASS tarafından aktarılan bilgilere göre, Beşar Esad'a karşı silahlı muhalif gruplar, Lazkiye ve Tartus vilayetlerinin kontrolünü tamamen ele geçirdi. Bu grupların Tartus ve Hmeimim'deki Rus askeri üslerine girdiği bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, üslerin halen Suriye topraklarında faaliyet gösterdiğini ve bu konuda henüz farklı bir karar alınmadığını söyledi. Bogdanov, Orta Doğu'da terörle mücadelenin devam ettiğine vurgu yaparak, Hmeimim hava üssünün uluslararası güvenlik açısından önemli bir rol oynadığını ifade etti.

ESAD YÖNETİMİ SONA ERDİ

Kasım ayının sonunda muhalif gruplar, Suriye ordusuna karşı geniş çaplı bir saldırı başlattı ve 8 Aralık'ta Şam'ın kontrolünü ele geçirdi. Bu gelişmelerin ardından Beşar Esad, istifa ederek ülkeyi terk etti. Moskova’ya giden Esad ayrılmadan önce, iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesi çağrısında bulundu.

Eski mahkum Sednaya’dan Esad’a seslendi: “Ben ölmedim, buradayım ve yaşıyorum” Eski mahkum Sednaya’dan Esad’a seslendi: “Ben ölmedim, buradayım ve yaşıyorum”

RUSYA’NIN SURİYE’DEKİ ASKERİ VARLIĞI

Rusya, Suriye'de iki stratejik askeri tesise sahip. Tartus’taki donanma lojistik merkezi, 1971 yılında Sovyetler Birliği ile yapılan bir anlaşma çerçevesinde kuruldu. Lazkiye yakınlarındaki Hmeimim hava üssü ise 2015 yılında Rusya’nın Suriye hükümetine destek sağlamak için başlattığı operasyonların merkezi oldu.

Muhabir: MEHMET POYRAZ