Bu yazımda Boğaziçi`de bir yolculuğa çıkacağız. Sizi Rumeli Hisarı`na yolculuğa çıkaracağım. Rumeli Hisarı, İstanbul un en önemli tarihi eserlerinden birisidir.
Boğaziçi de bulunduğu semte ismini veren, Sarıyer ilçesinde yer alan Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul un fethinden önce Anadolu Hisarı nın tam karşısına inşa ettirilmiştir. Hisar, boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla yaptırılmıştır.
Rumelihisarının adı Fatih vakfiyelerinde Kulle-i Cedide Neşri tarihinde Yenice Hisar Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade ve Nişancı tarihlerinde Boğazkesen Hisarı olarak geçmektedir. Deniz güvenliğini sağlamak için en dar noktadadır. Rumelihisarı, karşı kıyıdaki daha erken tarihli bir Türk kalesinin karşısında, İstanbul`u kuşatma sırasında Karadeniz`den gelebilecek yardım ve takviyeleri önlemek amacı ile şehir kuşatmasından önce inşa edilmiştir ve 1452`de 4 ay gibi inanılmaz kısa bir sürede tamamlanmıştır.
Dönemin gençOsmanlı Sultanı İstanbul`u almaya karar verdiğinde kuşatmadan önce bazı tedbirler almıştı. Boğazdan geçen gemiler kontrol altına alınmadıkça fetih güçbir mesele olarak kalacaktı. Bunun için Boğaz`ı kontrol altına alacak bir kale yaptırma fikri ortaya atıldı. 1451 yazı sonunda Karaman Seferinden dönen Sultan Mehmed Han Anadolu Hisarı bölgesinden karşıya geçerken, Boğaziçi`nin durumunu çok dikkatli incelemişti. O zamanki topların tesirli oldukları mesafelerin ve atılan güllelerin kifayetsizliği sebebiyle, daha önce yapılmış olan Anadolu Hisarı, Karadeniz`den gelen gemileri kontrol altına almaya yetmiyordu. Bu sebepten, İstanbul fethine hazırlanmak ve Boğaz`a hakim olmak düşüncesiyle planları bizzat Sultan Mehmed Han tarafından yapılan kalenin inşaatına Mart 1452`de başlandı.
15 Nisan 1452 günü temel atılarak büyük hızla kalenin inşasına başlandı. İş bölümü, çalışma gayretinin bütünüyle ortaya döküldüğü kale yapımında beş ila altı bin işçi ve usta çalışmıştır. İnşaat gayretli çalışmaların sonunda Ağustos ayı içinde bitirildi. 1509`daki İstanbul zelzelesinden büyük zarar gören hisar, çok kısa zamanda tamir edildi. 1746`da yangın geçiren hisar, Ü çüncü Selim Han (1789-1807) zamanında son olarak tamir edildi. Fatih Sultan Mehmed Han ın bizzat Boğazkesen adını verdiği Hisar`a, Yenihisar, Yenicehisar, Yenikale, Nikhisar (Güzelhisar), Başkesen adları da verildi. Fakat zamanla bulunduğu yerden dolayı Rumeli Hisarı adı diğerlerini unutturdu.