Güncel

RTÜK’ten spor yayınları için dikkat çeken karar

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), spor yayınlarında kullanılacak dilde özenli olunması gerektiğine dair bir "ilke kararı" aldı. İşte detaylar…

Abone Ol

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), spor yayınlarında kullanılacak dilde özenli olunması gerektiğine dair bir "ilke kararı" aldı. Oy birliğiyle kabul edilen kararda, ülkemizde sporun gündemde önemli bir yer tutması ve şiddet konusunun öne çıkması sebebiyle, programlarda hakem kararları, federasyon yöneticileri ve hakem görevlendirme kurullarıyla ilgili yapılan yorumlarda özenli dil kullanılması, eleştiri sınırlarının aşılmaması, kişilik haklarına saygı gösterilmesi ve hakaret içermemesi vurgulandı.

NTV'nin haberine göre, kararda ayrıca, sporun evrensel değerlerine saygı duyulması, pozitif bir atmosferin oluşturulması ve şiddet içermeyen bir dilin tercih edilmesi gerektiği belirtildi. 

"Türk sporunun olumsuz kavramlarla anılmasına sebep olan ifadelerin sınırlandırılması gerektiği" vurgulandı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, bazı spor programlarında yapılan eleştirilerin sınırları aştığını, hakemlere, federasyon yetkililerine ve futbolculara yönelik taraftarları kışkırtıcı, sağduyudan uzak ifadelerin kullanıldığını belirtti. Şahin, bu tür ifadelerin Türk sporunu olumsuz etkilediğini ve şiddetin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca, şiddeti teşvik eden herkesin karşısında olunması gerektiğini savundu.

Başkan Şahin, medyada yer alan programların insanlık değerlerine ve yayıncılık ilkelerine uymaması durumunda yasal düzenlemelerin gerekliliğine dikkat çekti. Spor yayınlarının, spor camiasına zarar vermemesi ve izleyiciyi memnun etmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle yapılan uyarılara rağmen düzelme olmaması halinde yasal yaptırımların uygulanabileceğini belirtti.