Sağlık

RSV Hastalığından çocuklarımızı nasıl koruruz

RSV virüsü (Respiratuar Sinsisyal Virüs), grip ve nezle gibi soğuk algınlığına benzer şikayetlere neden olurken, bazı hassas bireylerde akciğerleri tehdit edebiliyor. Erişkinlerde ve büyük çocuklarda RSV genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu yaparken; bebek ve küçük çocuklarda özellikle de prematüre doğanlarda, bağışıklık yetmezliği olanlarda ve yaşlılarda ciddi alt solunum yolu enfeksiyonları geliştirebilmektedir. Astım gibi kronik akciğer hastalıklarının alevlenmesine de neden olabilmektedir

Abone Ol

RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs) belirtileri 

RSV virüsün tek kaynağı insanlar olup grip ve nezle gibi soğuk algınlığı bulgularına benzer şikayetlere neden olur. Prematüre yenidoğanlarda ve küçük bebeklerde huzursuzluk, beslenememe, sık nefes alma ya da solunum düzensizliklerine neden olmaktadır.  Bu bulguları sergileyen bireylerden yakın temasla ve etrafa bulaşan solunum damlacıklarıyla temas eden eller aracılığıyla kolayca bulaşabilir. Virüs çevre yüzeylerce birkaç saat, ellerde ise yarım saatten fazla canlı kalabiliyor.  

RSV tanısı nasıl konulur? 

Solunum yolu sekresyonlarında RSV antijenine bakılarak RSV enfeksiyonunun tanısı konulabiliyor. Hızlı sonuç veren bu yöntemle % 90’a varan oranlarda doğru sonuçlar alınabiliyor. RSV virüsü salgınları genellikle kasım- aralık aylarında başlayıp ocak ve şubat aylarında en yüksek seviyelere ulaşıyor, nisan-mayıs gibi sona ermektedir. 

RSV tedavisi 

RSV enfeksiyonları bebekler, yaşlılar ve altta yatan hastalığı olanlarda ağır seyirli olabileceği için bu hastalarda oral alım bozulabilmekte ve tedavinin ilk basamağını destek tedavileri oluşturmaktadır.  Vücuttaki sıvı kaybının yerine konması, beslenme desteğiyle birlikte solunumun dikkatle değerlendirilmesi ve gerekiyorsa oksijen desteğinin verilmesi önemlidir. Alt solunum yollarını etkileyen ağır hastalarda solunum yolu aspirasyonu ve gerekirse solunum cihazına bağlanma gibi uygulamalar için hastane yatışı gerekebilir. Ayrıca RSV bronşiti sonrasında ikincil olarak ilave olan bakteri enfeksiyonu nedeniyle kulak iltihabı veya bakteriyel akciğer enfeksiyonu gelişirse antibiyotik kullanılması gerekmektedir. 

RSV'den nasıl korunulur 

El hijyeni mesafe kontrolü gibi standart enfeksiyon kontrol önlemleri, risk gruplarının belirlenmesi, kalabalık ortamlardan uzak durulması, hastanede yeni olguların hızla saptanması ve temas ve damlacık izolasyonu RSV’den korunmada önemlidir. Bunun yanı sıra bebekler için anne sütünün desteklenmesi ve özellikle hassas gruplar başta olmak üzere sigara maruziyetinin engellenmesi gereklidir. Hasta kişiyle kontağın sınırlandırılması, maske kullanımı ve el yıkama yayılımı azaltabilir. 

RSV için kullanılabilir rutin bir aşı bulunmamaktadır; yüksek riskli prematürelerde, 2 yaş altındaki doğumsal kalp hastalığı ya da kronik akciğer hastalığı olan çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonunu önlemek için uzman hekim önerisiyle ve rapor çıkartılarak kullanılabilen pasif immünizasyon yani RSV antikoru (RSV monoklonal antikor) mevcuttur.