Ekonomi

Resmen petrolü çalıyorlar! Dünya sadece izliyor

Ukrayna-Rusya savaşının ardından, enerji kaynaklarına olan talep ve erişim konusunda bazı ülkelerin attığı adımlar dikkat izlenirken bu süreçte şaşırtıcı bir gelişme yaşandı.

Abone Ol

Petrol ve doğal gaz kaynaklarıyla zengin olan Afrika ülkeleri, ne yazık ki sömürülmeye açık durumda. Bu durum özellikle Nijerya gibi petrol ve doğal gaz zengini ülkeler için önemli bir sorun haline gelmiş durumda.

Nijerya'daki petrol boru hatlarında 4 bin 800'den fazla kaçak hat tespit edildi.

Nijerya Ulusal Petrol Limited Şirketi'nin Grup İcra Direktörü Mele Kyari, yaptığı açıklamada ülkedeki bu kaçak hatların ülkenin ana gelir kaynağını tehlikeye soktuğunu vurguladı.

Kyari, "Boru hatlarımızda 4 bin 800'den fazla yasa dışı bağlantı tespit ettik. Bazı hatlarda ise her 100 kilometrede 300'e yakın kaçak bağlantı bulunmakta. Bu durum, petrol üretimi yapılsa bile gerekli basınç ve verimi sağlamayı engelliyor" şeklinde konuştu.

Nijerya'nın ekonomisi büyük ölçüde petrol üretimine dayandığı için, bu tür hırsızlık ve sabotajlar ülke ekonomisine ciddi zararlar veriyor.

Geçtiğimiz yıl ülkedeki günlük petrol üretimi, 1997'den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti. Mele Kyari, ülkenin hırsızlık ve vandalizm nedeniyle günde 13 milyon dolar değerinde 200 bin varil petrol kaybettiğini belirtmişti.