West Point'teki ABD Askeri Akademisi mezuniyet töreninde konuşan Biden, Washington'un Kiev'e silah sağlamaya ve Ukrayna ordusunu eğitmeye devam ettiğini ve Ukrayna’daki savaşta Amerikan askeri olmadığını ifade etti.

Konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i hedefe alan ve “acımasız zorba” şeklinde tarif eden Biden, şunları söyledi:

“Ama biz Ukrayna'nın yanında güçlüyüz ve onların yanında duracağız. Yıllardır iyi tanıdığım bir adama, acımasız bir zorbaya karşı duruyoruz. Yapamayabiliriz, çekip gitmeyeceğiz. Putin NATO'nun parçalanacağından emindi. Bugün dünya tarihinin en büyük savunma ittifakı her zamankinden daha güçlü.”

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoli Antonov, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya lideri Vladimir Putin'e yönelik ağır sözlerinin tüm Rus halkına olduğunu savundu. Rus resmi haber ajansı TASS’ın konuyla ilgili haberine göre, “Kurallara dayalı dünya düzeni” diyen Antonov şu ifadeleri kullandı:

“Böyle bir davranışın sorumlu herhangi bir politikacı, özellikle de ülkenin lideri için kabul edilemez olduğuna inanıyorum. Sözlü kabalık ve başkanımızın imajı üzerinden özgüveni artırmaya yönelik girişimler Washington'un öfkesini yansıtıyor. Çünkü Rusya, ABD'nin üslubunu kullanarak, meydan okuyor.”

PUTİN ÖZBEKİSTAN'A RESMİ ZİYARET GERÇEKLEŞTİRECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile geniş kapsamlı görüşme gerçekleştirecek.

Putin’in, Özbekistan'a iki günlük ziyareti, 7 Mayıs'taki göreve başlamasından sonraki üçüncü yurt dışı olacak.

Kremlin'in basın servisinin bildirdiğine göre, Putin ve Mirziyoyev ikili ilişkilerin, stratejik ortaklığın ve müttefik ilişkilerinin mevcut durumu ve daha da geliştirilmesi yönündeki beklentiler masaya yatırılacak. Ayrıca mevcut bölgesel sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunacaklar. Öte yandan ziyarette birçok anlaşmaya imza atılması bekleniyor.