“Ukrayna'da yaşananlar büyük bir trajedi, bir tür iç savaştır” diyen Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, yıllık değerlendirme toplantısında, Ukrayna'daki çatışmanın kardeşler arasındaki iç savaşa benzer bir trajedi olduğunu ifade etti.

Ukrayna’daki süreci anlatan Rusya lideri Putin çatışmaların nasıl başladığının unutulmaması gerektiğine işaret ederek, “Peki, burada üç dört dakika duralım. Her şey 2014'te Ukrayna'daki darbeyle başladı” dedi.

İttifakgazetesi.com’un Rus resmi haber ajansı TASS’tan edindiği bilgilere göre, Rusya-Ukrayna çatışmalarından önce yıllarca normal ilişkiler sürdürmek adına çaba gösterdiklerini belirten Putin devamında, şu ifadelere yer verdi:

“Şunu vurgulamak istiyorum. Aslında bir darbe olan bu olaydan sonra bile Viktor Yanukoviç'in göreve gelmesine izin verilmedi. Seçimi kazandı ama üçüncü turu açıkladılar, bu darbeden başka nedir?”

Ukrayna anayasasının üçüncü tura izin vermediğini vurgulayan Putin, “Bu çok sinsice bir darbe. Peki, tamam, biz de kabul ettik. Peki sonra ne oldu? Bir sonraki seçimi kazandı sonuçta. Bizim sözde muhaliflerimiz ne yapmaya karar verdi? Devlet darbesi!” diye konuştu.

Putin, Kiev'in Moskova'nın güvenlik kaygılarını göz önünde bulunduran bir anlaşma yapmayı kabul etmemesi halinde Ukrayna'da savaşı sürdüreceklerini ve Rusya'nın yürüttüğü “özel askeri operasyonun” ne olursa olsun hedefine ulaşacağını belirtti.

UKRAYNA’YI NAZİLERDEN ARINDIRMAK

Rusya'nın ana hedefinin Ukrayna'nın tarafsızlığını sağlamak olduğunu kaydeden Putin, şu ifadelere yer verdi:

 “Silahlı kuvvetlerimiz, durumunu yavaş yavaş ilerletiyor. Tüm kuvvetler hareket halinde. Ukrayna'yı Naziler'den arındırmak  ve silahsızlandırmak. Emellerimize ulaştığımızda barış sağlanacak. Eğer Ukraynalılar anlaşmaya varmak istemiyorlarsa o zaman askeri seçenek dahil başka önlemler almak zorunda kalacağız. Ya anlaşırız, Ukrayna ordusunun büyüklüğü ve gücü konusunda bazı parametreler üzerinde anlaşmaya varırız, ya da bu işi güçle hallederiz. Bunun için çabalıyoruz.”

Lübnan'da telsizlerin patlamasıyla gündeme gelen cihazın üreticisi ICOM: Üretim 2014 yılında durduruldu Lübnan'da telsizlerin patlamasıyla gündeme gelen cihazın üreticisi ICOM: Üretim 2014 yılında durduruldu

ERDOĞAN GAZZE’DE LİDERLİK ROLÜ OYNADI

2024’ün Mart ayında yapılacak seçimlerde altı yıllık devlet başkanlığı dönemi için aday olduğunu birkaç gün duyuran Putin, Ukrayna'daki amaçlarının değişmediğini ve Rus kuvvetlerinin savaş alanında inisiyatifi ele aldığını ifade etti.

Türkiye'ye dair yorumlarda bulunan Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze'de liderlik rolü oynadığını ve 2024 yılı başında Türkiye'yi ziyaret edebileceğini söyledi.

Paşinyan Azerbaycan’la barış anlaşmasının yakın olduğunu söyledi Paşinyan Azerbaycan’la barış anlaşmasının yakın olduğunu söyledi

Kaynak: MEHMET POYRAZ