İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Karabük'te, Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde 'Kentsel Dönüşüm, Markalaşma, Karabük ve Çevresi Deprem Afet Zirvesi'ne katıldı. Zirvede konuşan Görür, "Kuzey Anadolu Fay hattı yılda 1 santimetre hareket ediyor. 500 senede 5 metre hareket ediyor. 5 metrelik bir hareket verirse o da 7 ve üzeri deprem üretir" dedi.

Aşk çeşmesine atılan paralar nereye gidiyor? Aşk çeşmesine atılan paralar nereye gidiyor?

"7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR"

Karabük fayının incelenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Naci Görür, "Karabük Türkiye'nin deprem açısından göreli olarak emniyetli bir yerinde ama bir Karabük fayı var. Bu fayın özelliklerini bilmiyoruz. Ne zaman deprem üretir bilmiyoruz. Eğer deprem üretirse 7'ye varan bir deprem üretebilir. Onun için yerel yönetimin bu fayı ayrıntılı bir şekilde jeolojik ve jeofizik özellikleriyle incelemesi lazım." ifadelerini kullandı.

“BİZİM HALKIMIZ DEPREMİ CİDDİYE ALMIYOR”

Şehirlerin depremlere hazır olması gerektiğinin altını çizen Görür, "Yerleşim alanlarını oluşturan 6 bileşeni deprem dirençli hale getirmek zorundasınız. Bilinçsizce bir şeyler yapmayalım. Birincisi yönetim sistemi. Yerel yöneticiler işbaşı yapmadan önce muhakkak yerel yöneticilerimize deprem hakkında, zarar azaltma hakkında, tehlike analizi hakkında, acil yönetim hakkında, acil müdahale hakkında kursa tabi tutun. Bizim halkımız depremi ciddiye almıyor. Halkın ciddiye almadığı bir şeyi hükümetler nasıl yapsın. Bu mümkün mü?" diye konuştu.

Kaynak: (DHA)