Fransa Başbakanı Gabriel Attal, Fransız demiryollarının planlı ve koordine sabotajlara maruz kaldığını belirtti ve güvenlik güçlerinin saldırganları aradığını ekledi. Fransız demiryolu şirketi SNCF, gece boyunca yüksek hızlı ulaşım ağını felç etmeyi amaçlayan büyük çaplı saldırılara maruz kaldığını açıkladı. SNCF Başkanı Jean-Pierre Farandou, saldırılardan yaklaşık 800 bin yolcunun etkilendiğini bildirdi. Farandou, saldırganların tren sürücülerine güvenlik bilgileri ileten birçok fiber optik kablonun geçtiği kanallarda yangın çıkardığını söyledi. Onarım işlemlerinin manuel olarak yapılması gerektiğini ve yüzlerce işçi gerektirdiğini ifade etti.

Paris'in batısı, kuzeyi ve doğusundaki TGV tren hatlarında üç noktada yangınlar çıktı. Bu hatlar Atlantique (Paris-Bordeaux), Nord (Paris-Lille) ve Est (Paris-Strazburg) olarak açıklandı. Güneydeki Lyon-Akdeniz hattındaki bir kundaklama girişimi ise engellendi. Onarım çalışmalarının hafta sonundan önce tamamlanamayacağı bildirildi.

CIA : Ateşkes için hem İsrail’in hem de Hamas’ın bazı tavizler vermesi gerekiyor CIA : Ateşkes için hem İsrail’in hem de Hamas’ın bazı tavizler vermesi gerekiyor

BBC muhabiri Andrew Harding, Paris'in Kuzey garı Gare Du Nord'da mahsur kalan yüzlerce yolcunun sabırla tren seferleri hakkında güncellemeleri beklediğini bildirdi. Gare Du Nord, Londra, Brüksel ve Amsterdam'a giden hızlı trenlerin kalkış noktası olarak biliniyor.

Başbakan Attal, X üzerinden yaptığı açıklamada, yolculara sakinlikleri için teşekkür etti. Eurostar, Fransa'daki vandalizm eylemleri nedeniyle tren seferlerinde aksamalar yaşandığını, birçok seferin iptal edildiğini ve yolculuk sürelerinin uzadığını açıkladı. Eurostar, yüksek hızlı trenlerinde yolculuk süresinin yaklaşık bir buçuk saat uzadığını belirtti.

EUROAIRPORT GÜVENLİK NEDENİYLE BOŞALTILDI

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, açılış töreni öncesinde bir diğer ulaşım sorunu Fransa-İsviçre sınırındaki Basel-Mulhouse EuroAirport'ta yaşandı. Terminalin güvenlik nedeniyle zorunlu olarak boşaltıldığı ve kapatıldığı açıklandı. Havalimanı, Fransa ve İsviçre tarafından ortak yönetiliyor ve İsviçre'deki Basel ile Almanya'daki Freiburg şehirlerine hizmet veriyor. Geçtiğimiz yılın sonlarında bombalı saldırı tehditleriyle gündeme gelmişti.

PARİS OLİMPİYATLARI AÇILIŞ TÖRENİ

Paris'te yoğun güvenlik önlemleri altında yapılacak açılış töreni Türkiye saatiyle 20.30'da başlayacak ve 3,5 saat sürecek. Bu yıl, Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni ilk kez bir stadyumda değil, kent merkezinde yapılacak. Tören, 85 geminin Seine Nehri'ndeki Austerlitz Köprüsü'nden hareketiyle başlayacak ve yaklaşık 300 bin kişinin töreni izlemesi bekleniyor. Seine Nehri'nin törenin yapılacağı kısmı çevrilirken, bölge sakinleri evlerine karekod okutarak girebiliyor.

Törenle ilgili çok fazla ayrıntı bilinmiyor, ancak Celine Dion ve Lady Gaga gibi sanatçıların sahne alması bekleniyor. Paris Olimpiyatları'nda eşit sayıda erkek ve kadın sporcu yer alacak. 206 delegasyondan 5250 kadın ve 5250 erkek sporcu mücadele edecek. Rus sporcular, Ukrayna işgali nedeniyle tarafsız sporcu statüsünde yarışacak.

Olimpiyatlar süresince Paris'te 5 bin polis, asker ve güvenlik görevlisi devriye gezecek. Organizasyon komitesi, Paris Olimpiyatları'nın tarihin en yeşil oyunları olacağını vaat etti ve oyunların 9 milyar euroya mal olacağını açıkladı. Oyunlar için su sporları merkezi ve badminton ile ritmik jimnastik için iki yeni tesis inşa edildi. Stade de France ve Fransa Açık'ın düzenlendiği Roland Garros gibi tanınmış spor tesisleri ile Grand Palais ve Place de la Concorde gibi tarihi mekanlar da oyunlara ev sahipliği yapacak.

Resmi açılış töreni bugün yapılmasına rağmen, erkek rugby ve futbol müsabakaları daha önce başlamıştı.

İttifakgazetesi.com

Kaynak: HABER MERKEZİ