Ustaların ince dokunuşlarıyla adeta birer sanat eserine dönüşen kamyonlar, ülkenin yollarını renkli ve canlı hale getiriyor. Bu eşsiz boyama sanatı, Pakistan’da 1920’lere dayanan bir geçmişe sahip.
İlk kamyon boyamaları, İngiltere'den ithal edilen Bedford markalı kamyonlarla başladı. Nakliye şirketleri, okuma yazma bilmeyen şoförler için kamyonlarının yan taraflarına tahta paneller ekleyerek, kendi logolarını buraya yerleştirdi. Zamanla, bu logolar daha süslü hale geldi, özellikle şirketler arasındaki rekabetle birlikte. Karaçili Hacı Hüseyin'in katkılarıyla kamyon boyama sanatı daha da gelişti.
BATILI TURİSTLER DÜNYAYA TANITTI
1960 ve 1970'lerde Avrupalı ve Amerikalı turistlerin Pakistan’a yaptığı ziyaretler sonrasında, bu renkli kamyonlar dünya çapında tanınmaya başladı. Bugün ise "kamyon boyama sanatı", büyük bir sektör haline gelerek, hem doğrudan hem de dolaylı olarak on binlerce kişiye gelir sağlıyor.
BOYAMA SANATI KAMYONLA SINIRLI DEĞİL
Artık sadece kamyonlarla sınırlı kalmayan bu sanat, motosikletlerden rikşalara, otomobillerden otobüs, uçak ve trenlere kadar birçok taşıma aracında kendini gösteriyor. Her araç sahibi, kamyonunun yoldaki en güzel, en renkli ve en dikkat çekici olmasını hedefliyor. Bu nedenle araç sahipleri, kamyonlarını süslemek için büyük bütçeler ayırabiliyor.
HER BOYAMANIN HİKAYESİ VAR
Parlak renkler, detaylı süslemeler ve birbirinden özgün tasarımlar, Pakistan'ın kamyonlarını süsleyen unsurlar arasında. Kamyon kiralamak isteyenler de genellikle yeni boyanmış ve şık araçları tercih ediyor, çünkü bu araçların daha iyi durumda olduğunu düşünüyorlar. İlk bakışta kamyonların benzer şekilde boyandığı izlenimi uyansa da, her kamyonda farklı dekorasyonlar ve bu dekorasyonların arkasında gizli hikayeler bulunuyor.
Kamyonlara; manzaralar, çiçek desenleri, milli kahramanlar, dini figürler, askerî liderler, şairler, hayvan figürleri ve destanlardan esinlenmiş tasarımlar işleniyor. Kamyonların iç ve dış dizaynlarına da özel bir özen gösteriliyor.
BİNLERCE İNSANA EKMEK KAPISI
Pakistan'da bu sanatı en iyi şekilde yansıtan şehirler arasında Karaçi öne çıksa da, Ravalpindi, Peşaver, Lahor ve Kuetta gibi şehirler de kamyon boyama merkezi haline gelmiş durumda. Boyacılar, kaynakçılar, kornacılar ve elektrikçiler, kamyonları yeniden tasarlamak ve dekore etmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.
MUSTAFA ÇAY’DAN SIRA DIŞI KAMYON ÇEKİMLERİ
Nisan ayı başlarında Pakistan’da bulunan Adana’nın Pozantı ilçesi eski belediye başkanlarından Mustafa Çay, sanat eseri kamyonları İttifakgazetesi.com okurları için paylaştı. Görüntülerde kamyonunun kameraya alındığını fark eden sürücünün korna çalarak selam vermesi dikkat çekiyor.