Özçekim yaparken kazaya kurban gitmeyelim

Abone Ol

Günümüzde neredeyse sosyal medya kullanmayan insan yok gibi bir şey ancak yalnızca sosyal medyada fotoğraf paylaşmak ve varlığını orada göstermek için canından olacak kadar ileri gidenler var.
Asya ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde bu tür durumlarla karşılaşmak mümkün. Bazen TikTok akımları gündeme otururken kimi zaman selfie çekimleri büyük merak uyandırıyor. Her iki durumda da insanlar hızlı bir şekilde hayatını kaybedebiliyor.
Ölmenin pekçok yolu olabilir -- ama kısa süre önceye kadar hiçkimse, selfie çekmenin bunlardan biri olabileceğini hayal bile edemezdi.
Raylarda yürürken, yüksek bir binanın kenarından asılı halde veya bir köprünün üzerinde dengede dururken kendi fotoğrafınızı çekmenin çok ciddi sonuçları olabilir.
Son aylarda bu şekilde, selfie çekerken ölenlerle ilgili birçok haberle karşılaşıyoruz.
Rusya da bu konudaki kaygılar o kadar büyüdü ki artık yetkililer bu tür selfie çekmenin tehlikelerini vurgulayan bir kampanya başlatmaya karar verdi.
Rusya İçişleri Bakanlığı nın kampanyasında 'Sosyal medyadaki bir milyon beğeni bile bedelini hayatınız ve sağlığınızla ödemenize değmez' deniyor.
Kampanya için trafik yasaklarını gösterenlere benzer işaretler tasarlandı.
İşaretlerde bir uçurumun ya da köprünün kenarı veya bir çatı gibi tehlikeli koşullarda selfie pozu veren insanlar vardı.
Geçen günlerde, yine benzer özçekim yaparken bir gençhayatını kaybetti. Adana nın Karaisalı ilçesinde bulunan ve kentin tarihi simgelerinden birisi olan Varda Köprüsü nde fotoğraf çekilmek isterken uçurumdan düşen iki kişiden 21 yaşındaki Hatice Nur Karabulut yaşamını yitirirken 26 yaşındaki Mazlum Sözeri yaralandı.

Başka bir haberde, Şanlıurfa da pompalı tüfekle özçekim yapmaya çalışan iki kuzenden biri silahın kazara ateş alması sonucu yaşamını yitirdiği üzülerek okuduk.
İnsan neden her yaptığını sosyal medyada paylaşır, genellikle aşırı duygusallık, dikkat çekmek, çevresi tarafından onaylanma ihtiyacından kaynaklanıyor.
İlgi odağı olmak birçok insan için önemli.&nbsp
Kişi imajlarını daha kolay vurgulayabilmekte ve özellikle fotoğraf üzerinden benlik sunumlarını güçlendirebilmektedirler. Özçekim bu anlamda bir çeşit iletişim aracı olarak değerlendirilmektedir.
Yapılan araştırmalarda sosyal medya paylaşım, kadınlarda erkeklere oranla daha fazlaymış.
Günlük konuşmalarımızın ortalama %30 -%40 kadarında kendimizden bahsederken, sosyal medyada ise bu oran yaklaşık %80 seviyesine çıkıyor. Kendimizi gösterme ihtiyacı sosyal medyada daha cezbedici geliyor.
Araştırmalara göre, sosyal medya kullanıcılarının %78 i sevdikleriyle etkileşim içerisinde olmak için paylaşım yapıyor. Bu anlaşılır bir durum. Bir dönem çok yakın olduğumuz insanlarla aramıza yollar, yıllar girebiliyor. Belli bir mesafeden sonra birçok yakınımızla tek bağımız, sosyal medyada yaptığımız paylaşımlar oluyor. Bu paylaşımlar sayesinde sevdiklerimize geçen zaman içerisinde nasıl değiştiğimizi görebiliyoruz. Bir nevi çıldırmadığımızı, hala aynı kişi olduğumuzu ya da pozitif yönde değiştiğimizi Bir dönem çok yakın olduğumuz insanlarla aramıza yollar, yıllar girebiliyor. Belli bir mesafeden sonra birçok yakınımızla tek bağımız, sosyal medyada yaptığımız paylaşımlar oluyor. Bu paylaşımlar sayesinde sevdiklerimize geçen zaman içerisinde nasıl değiştiğimizi gösteriyoruz.
Lakin biraz dikkat, işi abartıp hayatımızdan olmayalım.