Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, kentin özgün ürünlerinin marka değerini ve tanınırlığını artırmak amacıyla süregelen çalışmalara vurgu yapıldı.

Açıklamada, "Ordu içli tava"nın Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili ile koruma altına alındığı ve bu sayede il genelindeki coğrafi işaret tescilli ürün sayısının 16'ya yükseldiği belirtildi.

Ordu içli tavanın hazırlanışına ilişkin şu detaylar verildi:

Kurtlar Vadisi'nin Kılıç'ının son halini görenler tanıyamadı! Atilla Olgaç değişimiyle hayrete düşürüyor... Kurtlar Vadisi'nin Kılıç'ının son halini görenler tanıyamadı! Atilla Olgaç değişimiyle hayrete düşürüyor...

"Ordu içli tava, temizlenip kılçıklarından ayrılmış hamsilerin tavanın yüzeyini kaplayacak şekilde düzenlenip üzerine özenle hazırlanan iç pilavın eklenip tekrar hamsi ile örtülerek pişirilmesiyle elde edilen, Ordu'ya özgü yöresel bir yemektir. İç pilavın yapımında pirinç, kuru soğan, kuru üzüm ya da kuş üzümü, dolmalık fıstık, maydanoz, karabiber, pul biber ve tuz kullanılır. Ordu içli tava yapımında, Ordu kıyılarında avlanan büyük boyutlardaki hamsiler tercih edilir."

Ordu'da daha önce tescillenmiş olan diğer coğrafi işaretli ürünler şunlardır: Kabataş helvası, Perşembe ceviz helvası, Ordu yayla pancarı turşusu, Akkuş şeker fasulyesi, Gürgentepe çoban fasulyesi, Ordu kivisi, Ordu tostu, Yalıköy köftesi, Ordu taflan turşusu, Ordu Sakarca mıhlaması, Ordu melocan kavurması, Ordu galdirik kavurması, Mesudiye kuru ekmeği, Ordu pidesi, Ordu fındıklı burma tatlısı. Bu tesciller, Ordu'nun zengin mutfak kültürünü ve lezzetlerini koruma ve tanıtma amacını taşımaktadır.

Kaynak: AA