“Okuma Kumbaram” Projesi ile öğrencilere yazarlık deneyimi yaşatmak

Abone Ol

"Hamide Uzun, öğrencilerine kitap okutma alışkanlığı ve sevgisi vermek için sürekli çaba içerisinde olan bir öğretmendir. Şu an okutmakta olduğu 3A sınıfıyla birinci sınıftan bu yana "Okuma Kumbaram" isimli bir okuma projesini başarılı bir şekilde yürütmektedir. 

Her öğrenci okumaya geçtikten sonra bir ajanda temin ediyor ve o günden sonra okuduğu bütün kitapları o ajandaya kaydediyor. Bu proje sayesinde bir çocuk ilkokul hayatı boyunca okumuş olduğu bütün kitapların listesini tutmuş oluyor. Liste tutmak işin bir tarafı olsa da asıl önemli amacının çocuklara düzenli bir kitap okuma sevgisi kazandırmak olduğunu biliyoruz bu projenin. O yüzden bu projeyi Hamide Öğretmen yıllardır yürütmektedir. Yanlış hatırlamıyorsam geçmişte bu proje sayesinde bir öğrencisi, ilçe çapında kitap okuma yarışmasında birinci olmuş ve ilçe kaymakamı tarafından ödüllendirilmişti. Birinci olan öğrencisinin dört yılda okuduğu kitap sayısı dört binlerin üzerindeydi.

"Okuma Kumbaram" projesi kapsamında zaman zaman kütüphane ziyaretleri, yazar buluşmaları, sınıfa yazar davet etme gibi etkinlikler de yapılmaktaydı.

İşte, yine bu kapsamda düşünülen bir etkinliğin bir parçası oluverdim bir anda. Kalemin Ahı kitabımın yeni çıktığı günlerde Hamide Öğretmen, kendi elleriyle benim için hazırlamış olduğu özel kitap ayraçlarını bana vermeye geldiğinde "Hocam müsait bir zamanda öğrencilerimi size getirmek istiyorum." demişti. Çocukların yazarlık ile ilgili bazı sorularının olduğunu ve benim yazarlık, şairlik yönümü merak ettiklerini söyleyerek, "Bu konuda bize zaman ayırabilir misiniz?" dedi.

Ben de, "Niye olmasın hocam?" demiştim. Kim böyle güzel bir fırsatı kaçırır değil mi? Sonuçta her gün birileri yazar, şair diye çıkıp beni ziyarete gelmiyor!

Birkaç ders sonra kapım çalındı. Baktım Hamide Öğretmen ve öğrencileri. Odaya aldım ve hepsini uygun yerlere oturttum.

Önce son çıkan Kalemin Ahı kitabımı, Hamide Öğretmenim için imzaladım. Yazarından imzalı kitap almanın öneminde söz ettim onlara. Sonra, bana hem müdürlük yapmanın hem de yazar olmanın kolay olup olmadığını sordular. Ben de onlara, bazı insanların başlarında birkaç farklı şapka olabileceğini, hem müdürlük hem de yazarlık şapkasının aynı anda taşınabileceğinden söz ettim. Bir şiir okumamı istediler. Onların ricasını kırmadım ve hemen şiir kitabımdan onlar için bir şiir okudum. Şiirin ardından hepsi bana ajandasını gösterdi. Ben de onların birinci sınıftan bu yana tuttukları kitap ajandalarına imza attım. Toplu birkaç kare fotoğraf çekildik. Sınıf olarak kendilerine bir hikaye kitabı hediye ettikten sonra sınıflarına döndüler. Hem çocuklar için hem de benim için çok farklı bir deneyim olmuştu. Bir yazarı, yakından tanımış oldular. Yazarlığa dair kısaca bilgi aldılar. Müdürlerini daha iyi tanımış oldular. Ben de onların sayesinde müdür odasında bir ders yapmış oldum. Yeni çıkan kitap için beni kutlamaya gelmeleri çok hoşuma gitti ve çok mutlu oldum.

Öğrencilerin bir yazarla tanışmalarının, sınıfa bir yazar davet etmenin çocuklar üzerinde çok olumlu etkileri vardır.  Öncelikle, bu tür etkinlikler öğrencilerin kitap okuma isteklerini artırır. Öğrenciler, okudukları kitapların arkasındaki insanları tanımak isterler. Yazarla buluşmak, onlara kitabın nasıl ortaya çıktığını, yazarın nasıl yazdığını, nelerden ilham aldığını öğrenme fırsatı verir. Böylece, kitap okumanın sadece bir ödev değil, bir keyif olduğunu anlarlar. Ayrıca, yazarla buluşmak öğrencilerin üretkenliklerini ve hayal güçlerini geliştirir. Öğrenciler, yazarın anlattıklarından ve örneklerinden yola çıkarak kendi hikayelerini, şiirlerini, denemelerini yazmaya teşvik edilirler. Yazarla buluşmak, öğrencilerin eleştirel düşünme ve iletişim becerilerini de geliştirir. Öğrenciler, yazarla soru-cevap yaparak, fikir alışverişinde bulunarak, kitap hakkında tartışarak hem kendi görüşlerini ifade etmeyi hem de başkalarının görüşlerine saygı duymayı öğrenirler. Yazarla buluşmak, öğrencilerin kendine güvenini ve özsaygısını da artırır. Öğrenciler, yazarın kendilerine verdiği değeri ve ilgiyi hissederler. Yazarın başarı hikayesinden etkilenerek kendi yeteneklerine ve hedeflerine inanırlar. Bir sınıfa bir yazarın gelmesi öğrenciler için unutulmaz bir anı olur aynı zamanda. Bu nedenle, okullarda bu tür etkinliklere daha fazla yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bir yazar olarak dahil olduğum bu etkinliği planlayan ve öğrencilerinin iyi bir okur ve yazar olmaları için bütün imkanları değerlendiren Hamide Uzun öğretmenime ne kadar teşekkür etsem azdır.
 
Adem Keven
Kasım 2023

Yararlanılan Kaynak: https://keciedebiyat.com/yazarlar-okullarda-ama-nasil/