Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan düzenlemeyle, öğrencilerin sağlıklı beslenebilmeleri için okullarda en az 20 dakikalık bir teneffüs süresi verilecek. Bunun yanında, Türkçe dersinden 70, diğer derslerden ise 50 puan alamayan öğrenciler sınıf tekrarına kalacak.
Yönetmelikle getirilen bir başka yenilik ise, okul öncesi eğitim kurumlarının sadece ilkokullar bünyesinde açılması oldu. Böylece, okul öncesi çocuklarının yaş ve gelişim olarak kendilerine en uygun olan ilkokul öğrencileriyle bir arada eğitim görmeleri amaçlandı.
Öğretmenlerin haftalık ders çizelgeleri hazırlanırken engelli öğretmenlerin, engelli yakınına bakmakla yükümlü olan öğretmenlerin ve 36 aydan küçük çocuğu bulunan öğretmenlerin durumları göz önünde bulundurulacak.
OKUL DEĞİŞTİRMEDE KOLAYLIK
Öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlandı. 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren öğrencilerin şubelere eşit olarak dağıtılması için bu işlem e-Okul sistemi aracılığıyla otomatik olarak yapılacak. Aynı şekilde şubelerde ders verecek öğretmenler de bu sistem üzerinden belirlenecek.
Daha önce sadece anne ve babası çalışan çocuklara okul değiştirme konusunda kolaylık tanınırken yapılan değişiklik ile yetim ve öksüz çocuklar, ailesinde ağır engelli olan çocuklar için de okul değiştirme konusunda kolaylık sağlandı.
OKULA DEVAM ZORUNLULUĞU
Yapılan düzenlemeyle okula gelmeyen, bir derse katıldığı halde diğer derslere katılmayan öğrencinin durumu velisine haber verilecek. Devamsızlık 5., 10. ve 15. günlerinde veliye bildirilecek.
Sürekli tedavi gerektiren veya organ nakli bekleyen hastalar, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan özel eğitim gereksinimi olan öğrenciler ve resmi raporlarla koruma altına alınan öğrenciler için devamsızlık 30. günde de veliye bildirilecek.
EĞİTİME ERİŞİM İÇİN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNE SORUMLULUK
Öğrencinin yararına olacak şekilde eğitime erişiminin sağlanması için mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçer aileler, çalışmak için gittikleri yerleri çocuklarının kaydolduğu okullara haber vermesi, çocuklarını gittikleri yerdeki okullara kaydettirmesi ve çocuklarının okula devamını sağlaması konusunda sorumlu tutuldu. Zorunlu ilköğretim çağından çıkan ilkokul öğrencilerinin izlenmesi, eğitime devam etmeleri ve okuma yazma seviye belirleme sınavlarına girmeleri için halk eğitimi merkezlerine yönlendirilmeleri sağlandı. Okul öncesi eğitim ve ilkokullarda öğrencilerin gelişim seviyeleri, öğretmen gözetiminde yapılan bireysel ve grup etkinliklerine katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme değerlendirme araçları ile belirleneceğinden ilkokul 4. sınıflarda puanlama sistemi kaldırıldı. Ayrıca, ilkokullarda öğrenci gelişim seviyelerinin ayrıntılı olarak değerlendirilebilmesi için ölçüt sayısı arttırılarak “yeterli” ölçütü eklendi.
TÜRKÇE DERSİNDE SINIF GEÇME PUANI 70, DİĞER DERSLERDE 50 OLDU
Önceden 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70’e, diğer dersler için 50’ye çıkarıldı. Bu puanların altında kalan öğrencilerin sınıf geçip geçmeyecekleri şube öğretmenler kurulunun vereceği karara bağlı olacak. Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ödül kazanma kriterleri, Türkçe dersi için 70 ve diğer dersler için 50 puan ortalaması esas alınarak güncellendi. Ölçme ve değerlendirmede yeni bir yaklaşım benimsenerek hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği yürürlüğe girdiği için sınavların bu yönetmeliğe uygun yapılabilmesi için gerekli değişiklikler yapıldı.
OKULLARDA CEP TELEFONU VE KAMERA GİBİ BİLİŞİM ARAÇLARININ KULLANIMINA SINIRLAMA
Teknoloji bağımlılığına ve bilişim araçlarının amacı dışında kullanılmasına engel olmak için okullarda cep telefonu, kamera, görüntü ve ses kaydı yapabilen bilişim araçlarının okul ve eklentilerinde taşınması ve kullanılmasına ilişkin okul müdürleri tarafından önlemler alınacak. Bu önlemlere uymayan davranışlara ilişkin yaptırım uygulanabilecek.
DOĞUM YAPAN ÖĞRETMENLER İÇİN NÖBET TUTMAMA SÜRESİ 2 YILA ÇIKTI
Doğum yapan öğretmenlerin 1 yıl olan nöbet tutmama süresi, anne ile çocuğun daha çok birlikte olabilmelerini sağlamak için 2 yıla yükseltildi.
ÖĞRENCİLERİN KİŞİSEL VERİLERİNİ KORUMAK İÇİN YAZILI İZİN ZORUNLULUĞU
Öğrencilerin 6698 sayılı Kanun kapsamında kişisel verilerinin korunması için fotoğraf, görüntü ve seslerinin izinsiz olarak sosyal medyada paylaşılmaması yasaklandı ve veliden ve rehberlik öğretmeninin gözetiminde öğrenciden yazılı izin istenmesi zorunlu hale getirildi. Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların temel ihtiyaçlarına, öz bakım becerilerine ve eğitim programının uygulanmasına destek olmak için katkı payı alınabilecek.
ÖĞRENCİLERE “GÜNLÜK SINIF SORUMLUSU” UYGULAMASI BAŞLATILDI
Öğrencilerde sorumluluk duygusunu arttırarak okulda aktif rol almalarını teşvik etmek için “günlük sınıf sorumlusu” uygulaması hayata geçirildi. Yatılı bölge ortaokullarında öğrencilerin güvenliği ve eğitim saatleri gözetilerek öğrencilerin yaptığı yatakhane nöbeti sonlandırıldı. Okullarda ilk yardım dolabında ilk yardım malzemeleri dışında ilaç bulundurulmayacak ve ilk yardım dolabı ihtiyaç duyulduğunda görevli personeller tarafından açılacak.
DEPREMDEN ETKİLENEN İLLERDE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA KATKI PAYI ALINMAYACAK
Diyabet, tansiyon, kanser, çölyak gibi kronik hastalıkları olan öğrencilerin takibini yapabilmeleri için eğitim kurumlarında kendi cep telefonlarına kolayca erişebilmeleri mümkün olacak. Okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim etkinliklerinin güvenli ve nitelikli bir ortamda yapılabilmesi için etkinlik/oyun odası, oyun alanları ve bahçe, çocukların gelişimsel gereksinimlerinin karşılanabileceği araçlarla donatılacak. Yapılan düzenlemeye göre, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar gören 11 ildeki okul öncesi eğitim kurumlarında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında katkı payı istenmeyecek.