Bir dönem gözde meslekler arasında yer alan, hatta çevre illerden İstanbul’a bu mesleği yapmaları için futbolcu gibi transfer edilen ayakkabı ustaları için artık devir değişti.

IMG_1021

Bir elin parmaklarının sayısını geçemeyecek durumda olan ustalar eskisi gibi değer görmeyen mesleklerini icra ederken kendilerine çırak bulmakta zorlanıyorlar. Hatta ustalar, bu mesleği çocuklarının bile yapmak istemediklerini belirtiyorlar.

Ayakkabı tamircileri, artık kendi çocuklarına bile bu mesleği öneremediklerinden yakınıyor. Mesleğin prestijinin düşmesi ve çırak bulamama sorunu, bu alanda ustalık yapmış kişilerin endişe kaynağı haline gelmiş durumda.

IMG_1017

Ustaların Gözünden Mesleğin Durumu

63 yaşındaki Rasim Erim, geçmişte İstanbul'a transfer olur gibi bu mesleği yapmaya gittiklerini ifade ederken, şimdi çırak bulmanın zorluğundan ve gençlerin mesleğe ilgi göstermemesinden dert yanıyor. Diğer ustalar da aynı endişeleri paylaşıyor, mesleğin eskisi gibi değer görmemesi ve çıraklık geleneğinin yok olması konusunda endişeli olduklarını belirtiyorlar.

IMG_1020

Mesleğin Önemi ve Değeri

Usta Tolga Atmacalar, ülkenin ayakkabıcılara, sanatçılara ve diğer meslek gruplarına da ihtiyacı olduğunu vurgularken, gençlerin herkes gibi sadece memur olmaya çalıştıklarını ifade ediyor. Mesleğin birçok insana istikrarlı bir geçim sağlayabileceğini, zengin olmayı vaat etmese de insanları muhtaç olmaktan kurtarabileceğini belirtiyor.

76 yaşındaki torna ustası yarım asırlık tecrübesiyle yıllara meydan okuyor 76 yaşındaki torna ustası yarım asırlık tecrübesiyle yıllara meydan okuyor

IMG_1018

Geleceğin Ustaları ve Mesleğin Önemi

30 yaşındaki Zekayi Zeytin, mesleğin ona sağladığı bağımsızlık ve istikrarın önemine değinerek, zengin olmayı vaat etmese de insanları muhtaç olmaktan kurtarabileceğini ifade ediyor.

Kaynak: İHA